ВМРО-ДПМНЕ иска нови избори в РСМ, представителят на САЩ за Западните Балкани предлага друго

ВМРО-ДПМНЕ иска нови избори в РСМ, представителят на САЩ за Западните Балкани предлага друго
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2023
  • Share:

Приятелска, нарече днешната среща между представителите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Александър Николоски със заместник-помощник държавния секретар и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар депутатът от опозиционната партия и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски.

 



След нея от опозиционната партия излязоха с кратко съобщение, но според Милошоски въпреки очакванията на правителството на Северна Македония да им бъде оказан натиск, в срещата са били разменени аргументи, с някои от които са били съгласни, а по други са останали на различни мнения, но целта е била една и съща-напредъкът на Северна Македония, каза той в интервю за телевизия Сител.

"Тактиката как да се стигне до този напредък е различна. Ние смятаме, че трябва да рестартираме страната с ново правителство, Ескобар не изключва възможността да се направи и друга стъпка - да се гласуват поетите от Ковачевски ангажименти, приемайки условията на официална София. На това Ескобар получи отговор, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са изразили волята си на 18 август, по време на пленарната сесия на парламента, и че няма да променят позицията си”, каза Милошоски.

По думите му европейската интеграция на Северна Македония е възпрепятствана от "тези, които една година държаха в чекмеджето въпроса за конституционните промени".

"Управляващите приеха условията на София през юли миналата година и ги подложиха на гласуване едва през август 2023 г. Ако тези хора бързаха и бяха сигурни, че правят правилен ход, конституционните промени нямаше да влязат в дневния ред на парламента на 18 август 2023 г., а още през септември 2022 г.“, посочи Милошоски. Според него "поради своята некомпетентност Ковачевски протака и чака някой отстрани да реши проблемите, които създаде“.

На въпрос каква ще бъде политиката на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на европейската интеграция, ако спечели изборите, Милошоски посочи, че опозиционната партия е наясно, че вече създадения проблем трябва да се реши и че партията ще посочи решението в предизборната си платформа - надежден и сигурен път към европейската интеграция на страната, без непредвидими блокади; икономическа подкрепа от страна на ЕС и жест от страна на София, "който ще означава уважение към македонското достойнство и идентичност”.

По думите му САЩ имат интерес темата за разширяването да е жива, но не всички европейски държави го искат и би било по-добре техен събеседник днес да е бил министъра на външните работи на Франция. Северна Македония не трябва да бъде лековерна, "а да си поговори с факторите в ЕС по отношение на намеренията за разширяване”, допълни той.

Милошоски изрази увереност, че ВМРО-ДПМНЕ ще има мнозинството на следващите избори и че ще получи мандат за съставяне на правителство.

Станете почитател на Класа