Байдън обиколи Мауи и обеща подкрепа

Байдън обиколи Мауи и обеща подкрепа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.08.2023
  • Share:

Общо 850 души все още са в неизвестност от опустошителните горски пожари по-рано този месец, обяви кметът на окръг Мауи, Ричард Бисен. В актуална информация във Facebook той съобщи, че 114 души са загинали и 27 от тях са идентифицирани, като 11 семейства са уведомени. 850-те имена на изчезнали хора идват от ФБР, което комбинира списъци от различни агенции, каза той, добавяйки, че 1285 души, първоначално обявени за изчезнали, са били намерени в безопасност.
Публикуването на нови данни за броя на загиналите дойде, докато Джо Байдън и първата дама Джил Байдън пътуваха към Мауи, за да утешат оцелелите от горските пожари, разкъсали запада на хавайския остров.
Малко след като пристигна, Байдън направи обиколка от въздуха на опустошената от горски пожар земя в Мауи. В изявление преди пътуването той каза: „Знам колко дълбоко загубата може да повлияе на семейство и общност и знам, че нищо не може да замени загубата на живот. Ще направя всичко по силите си, за да помогна на Мауи да се възстанови от тази трагедия".
В своите забележки той подчерта федерално спонсорираните усилия за възстановяване, които в момента са в ход. Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (Fema) раздаде десетки хиляди одеяла и храна на разселените хора, а Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ работи с жителите на Лахайна, за да ги премести от временни приюти във временни жилища.
Байдън планира да назначи Боб Фентън, регионален лидер на Fema, като главен федерален координатор за реагиране на горските пожари в Мауи, който да гарантира, че администрацията ще отговаря за дългосрочните усилия за възстановяване.
Президентът подчерта, че възстановяването и реконструкцията на острова ще се извърши с уважение към хавайските традиции. Байдън подчерта пред хавайците „САЩ скърбят с вас и обещават помощ колкото е необходимо".
Сенатор Брайън Шац от Хавай каза, че към неделя около 85% от засегнатата зона е била обходена, близо 2000 души са останали без електричество, а 10 000 са били без телекомуникационна връзка. Водата в части от западен Мауи не е безопасна за пиене.
Въпреки че спешната помощ от вода, храна и одеяла беше раздадена на жителите, Шац каза, че в пожарите са изгорели мобилни телефони, идентификационни и други документи, от които хората ще се нуждаят, за да се запишат в по-дългосрочни програми за помощ, добавяйки още предизвикателства към процеса на кандидатстване.
Повече от 1000 федерални служители остават на място в Хавай, за да реагират на горските пожари, според Белия дом. Администрацията е предоставила повече от 8 милиона долара помощ на засегнатите семейства.
Шац, който ще бъде с Байдън, докато президентът пътува до родния си щат в понеделник, подчерта „Служителите все още реагират на бедствието и все още не сме във фаза на възстановяване. Колкото и лошо да изглежда това, всъщност е още по-лошо. Това, което не можете да видите, са щетите върху комуналната инфраструктура. Това, което не можете да видите, са хилядите деца, които се опитват да разберат как да отидат на училище тази есен. Това, което не можете да видите, са първите респонденти, които отидоха към пламъците, без да се съобразяват със собствената си безопасност, и собствените им домове бяха изгорени".

Станете почитател на Класа