Българите са шпионирали за Русия и в Германия?

Българите са шпионирали за Русия и в Германия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.08.2023
  • Share:

​​​​​​​Тези дни стана ясно, че във Великобритания са арестувани петима българи за предполагаем шпионаж в полза на Русия. Берлин проучва сигнали, според които те може да са шпионирали и военни обекти в Германия.

 

 

 

Новината за задържаните петима предполагаеми руски шпиони във Великобритания, които са български граждани, обиколи международните медии. Британските служби смятат, че откритите у тях фалшифицирани лични документи, вкл. задгранични паспорти от Великобритания, България, Хърватия, Франция, Испания, Словения и Чехия, са били използвани от заподозрените в шпионаж за техни тайни пътувания. Трима от общо петимата задържани по случая - двама мъже и една жена - от януари 2024 ще отговарят пред британски съд. Става дума за български граждани, които от години живеят в Обединеното кралство. Обвинени са, че са работели за руска тайна служба, както стана ясно през изминалите дни.

Били ли са активни и в Германия?

По информации на германското радио WDR, германските служби проучват информациите, че предполагаемите руски агенти може да са шпионирали и в Германия. Най-малко едно от тези лица в миналото е пътувало до Германия, се уточнява в информацията на обществената медия. Според същия източник има индикации, че целта на това пътуване може да е била шпионаж на военни обекти.

С разследването на информациите от британските служби е натоварена германската Федерална криминална служба, научаваме още от публикацията на WDR. Други органи, като Федералната прокуратура, вътрешното и военното разузнаване, засега отказват информация по случая.

Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) отдавна предупреждава за това, че заради войната срещу Украйна и в Германия се очаква засилена руска шпионска дейност. В тази връзка от началото на конфликта от Европа бяха изгонени над 400 руски шпиони, маскирани като дипломати, от които над 40 са работели от Германия.

Все повече пътуващи шпиони?

Затова в бъдеще Москва ще залага все повече на пътуващи шпиони, гласи оценката на германските служби за сигурност. Възможно е също така да зачестят случаите, при които информанти доставят на руснаците секретни информации срещу заплащане, посочва още Западногерманското радио.

Органите за сигурност смятат, че най-вече секторът на отбраната може да е от интерес за руснаците - примерно обекти на Бундесвера и на НАТО във Федералната република. Според Службата за военно контраразузнаване руските разузнавателни служби проявяват особен интерес към доставките на оръжия за Украйна и към обучението на украински военнослужещи, пише WDR.

Така например миналата година бяха забелязани малки дронове над казарми на Бундесвера и над тренировъчни полигони на американски части в провинциите Райнланд-Пфалц и Бавария. Има информации и за подозрителни превозни средства в близост до военни обекти. В началото на август пък беше задържан офицер от армията, който е заподозрян, че е работел за руските тайни служби.

Затварят руски консулствав Германия

До края на тази година Русия трябва да затвори няколко свои консулски служби в Германия. Така дипломатическият персонал, към който е практика да се прикрепват и сътрудници на тайните служби, ще намалее още повече. Само посолството в Берлин и една от общо пет консулски служби в момента ще останат да работят на територията на Германия.

С това германското външно министерство реагира реципрочно на затегнатите преди това от Москва мерки срещу германски представителства и организации на руска територия. През май руското правителство обяви, че от юни броят на германските държавни служители, които могат да пребивават в Русия, ще бъде ограничен до 350 души. Засегнати бяха и културните институти и немските училища.

Станете почитател на Класа