След преврата в Нигер: Съдят сваления президент за държавна измяна

След преврата в Нигер: Съдят сваления президент за държавна измяна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

Военните, които завзеха властта в Нигер, възнамеряват да обвинят президента Мохамед Базум в държавна измяна. Той беше свален с военен преврат в края на юли.

 

 

Полковник Амаду Абдраман заяви по националната телевизия, че са събрани доказателства, които ще бъдат използвани за "преследване на сваления президент и неговите местни и чуждестранни съучастници пред компетентните национални и международни органи за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер", предаде АФП.

След преврата Базум е задържан в жилището си заедно със съпругата и сина си. Военните твърдят, че не са завзели резиденцията и че държавният глава може да общува свободно с външния свят. Според тях г-н Базум е посещаван редовно от своя лекар. Според Абдраман не са открити здравословни проблеми.

Полковникът критикува и санкциите на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Според него хората са страдали много от това, тъй като са били лишени от лекарства, храна и електричество.

Военният преврат в Нигер беше извършен през нощта на 27 юли. ECOWAS подготвя военна интервенция. Бунтовниците заплашиха, че ако нахлуят, ще убият Мохамед Базум.

Станете почитател на Класа