В САЩ търсят виновните за провала в Афганистан

В САЩ търсят виновните за провала в Афганистан

Комисията за войната в Афганистан, създадена преди година от правителството на САЩ, завърши сформирането на екип от експерти и скоро ще започне да събира показания от чиновници, които по един или друг начин са участвали в афганистанската операция. Това заявиха пред Politico съпредседателите на Комисията Шамила Чаудхари и Колин Джаксън. Според Чаудхари и Джаксън тяхната работа няма да остави „неопетнени герои“.

 

 

В САЩ търсят виновните за провала в Афганистан

 

 

Както отбелязва кореспондентът на Politico, представителите на американските ведомства полагат усилия да не бъдат крайни: например Пентагонът обвинява Държавния департамент за лошата организация на процеса на изтегляне на войските от афганистанска територия, членовете на Конгреса се преструват, все едно нямат нищо общо във връзка с факта, че за афганистанските преводачи беше изключително трудно да получат американска виза за последваща евакуация, а ЦРУ се „прави на невидимо“.

Според Чаудхари и Джаксън целта им е да останат възможно най-безпристрастни и следователно евентуалната победа на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори няма да окаже никакво влияние върху работата им, пише изданието.

 

 

Станете почитател на Класа