Потъва ли в „бавна рецесия“ икономиката на Германия?

Потъва ли в „бавна рецесия“ икономиката на Германия?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

Джоана Партридж
„Двигател на еврозоната, индустриална сила, световен шампион по износа" – ето само някои от начините, по които икономиката на Германия е описвана през годините.
Въпреки това, последните данни показват, че добрите времена са към своя край, като най-голямата икономика в Европа е в рецесия.
Докато икономистите търсят улики колко дълго може да продължи това, всички погледи ще бъдат насочени към окончателното четене на данните за инфлацията в Германия за юли, когато бъдат публикувани във вторник сутринта. Индексът на потребителските цени (CPI) на годишна база се очаква да бъде 6,2%, малко по-нисък от 6,4%, регистрирани през юни.
Данните за промишленото производство за юни в понеделник, също ще дадат повече представа за това, което се случва в производствения гръбнак на нацията, който включва глобални производители на автомобили като Volkswagen, BMW и Mercedes, както и мрежата от малки и средни машини фирми, известни като Mittelstand.
Ако юлската инфлация бъде според очакванията, това би означавало, че ръстът на цените в Германия остава малко над основното ниво за еврозоната, което беше 5,3% през юли. Картината е още по-лоша в сравнение с Испания, където инфлацията беше едва 2,3% миналия месец.
Лепкава инфлация се оказва част от настоящите икономически проблеми на Германия, особено в съчетание със стагнация на растежа. „Бавната рецесия" е резултатът, според икономисти. Карстен Бжески, глобален ръководител на макроикономиката в холандската банка ING, описва германската икономика като „заседнала в зоната на здрача между стагнацията и рецесията".
Беше май, когато беше потвърдено, че икономиката на страната е в рецесия. Ревизираните официални данни показаха, че представянето й е по-лошо от първоначално смятаното и че всъщност се е свило с 0,3% между януари и края на март след свиване през последните три месеца на 2022 г. По-високите цени принудиха домакинствата да ограничат разходите си в началото на тази година, което имаше по-голямо въздействие върху растежа, отколкото се смяташе първоначално.
Второто тримесечие, от април до юни, не беше много по-добро. Прогнозите предвиждаха малък отскок в растежа; вместо това той стагнира, достигайки неустоимите 0%. Оттук и „зоната на здрача". Отново по-слабата покупателна способност сред потребителите с ограничени пари беше една от основните причини, заедно с по-високите лихвени проценти – в момента 3,75% за основната лихва по депозитите в еврозоната, определена от Европейската централна банка.
Германските компании също се чувстват мрачни: внимателно наблюдаваният от базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo Индекс на бизнес климата спадна за трети пореден месец през юли. Бжески отдава това на продължаващото парично затягане от страна на ЕЦБ, страховете за икономиката на САЩ и по-слабото от очакваното повторно отваряне в Китай – пазарът за много германски износ, от бързи коли до машини.
За да се отърси от сянката на стагфлацията, Бжески призовава германските министри спешно да въведат програма за реформи. Това може да не се случи скоро, отчасти защото канцлерът Олаф Шолц и германските парламентаристи, както голяма част от континента, в момента са в лятната си ваканция.
В отговор на последните тримесечни цифри за растеж преди малко повече от седмица, министърът на икономиката Робърт Хабек нарече цифрите „всичко друго, но не и задоволителни, въпреки леко положителните тенденции в частното потребление и инвестиции". Хабек обаче не показа апетит за пакет от икономически стимули, като каза, че това само ще подхрани допълнително инфлацията. „Който раздава пари с лейка по време на висока инфлация, носи само едно нещо на растежа: инфлация", каза той.
Германското правителство все още може да има късмет и да открие, че ситуацията се е подобрила донякъде, докато се наслаждава на ваканцията си. Пазарът на труда продължава да се поддържа добре със сезонно коригирано ниво на безработица от 5,6% през юли, по-ниско от нивото, наблюдавано през юни.
Имаше и някои изненадващи данни в петък, когато германските фабрични поръчки опровергаха всички очаквания с най-големия месечен скок през последните три години. Икономистите бяха изненадани, когато цифрите показаха ръст от 7% от май до юни, благодарение на увеличаването на основните поръчки, включително за машини и самолети. Airbus, който има голяма фабрика в Хамбург, както и други по-малки заводи в цялата страна, заявиха, че е забелязан скок на поръчките за самолети през юни.
Засега не е ясно дали това е временна почивка или знак, че най-голямата икономика в еврозоната най-накрая започва да се възстановява от последните си проблеми.

Станете почитател на Класа