Институтът на Тони Блеър взема пари от Саудитска Арабия и след убийството на Хашоги

Институтът на Тони Блеър взема пари от Саудитска Арабия и след убийството на Хашоги
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

Стана ясно, че институтът на Тони Блеър продължава да съветва и получава пари от правителството на Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги.
Sunday Times съобщи, че организацията на бившия премиер участва в многомилионно партньорство, подпомагащо модернизацията в страната, ръководена от престолонаследника Мохамед бин Салман.
Принцът, който е де факто лидер на държавата от Персийския залив, беше обвинен, че е поръчал убийството на журналиста дисидент от Washington Post Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. Той отрече да е замесен и обвини агенти-измамници.
Говорителят на Блеър потвърди, че институтът е продължил участието си във Визия 2030 на Саудитска Арабия, широкообхватна програма за икономическа реформа, предназначена да стимулира туризма и да намали зависимостта от петрола, след смъртта на Хашоги.
Според изявление „първоначално безпокойствата са били изразени вътрешно, докато институтът е обмислял как да продължи с партньорството, което започна през 2017 г., след убийството. Но в крайна сметка Блеър е бил на мнение, че продължаването на ангажимента е оправдано въпреки ужасното престъпление и нито един член на персонала или борда не се противопостави на решението. Подновеният ангажимент на САЩ и западните нации със Саудитска Арабия и престолонаследника Мохамед бин Салман илюстрира защо това решение е правилно", каза говорителят.
Financial Times съобщи, че Риши Сунак е поканил принца в Обединеното кралство през есента. Даунинг стрийт отказа коментар.
Посещението в Обединеното кралство би било последният знак, че западните страни приветстват престолонаследника обратно в дипломатическото лоно, след като той беше замразен след убийството.
Великобритания се стреми да укрепи връзките си с кралството въпреки опасенията относно състоянието на правата на човека, тъй като се цели да привлече инвестиции от богатия на петрол Персийски залив след Брекзит.
FT каза, че подробностите за пътуването все още не са приключили, цитирайки официален представител, който казал: „Това зависи повече от тях, тъй като ние имаме нужда от тях повече, отколкото те от нас." В изявление от офиса на Блеър се казва, че „той е на мнение тогава и е твърдо на мнението сега, че програмата за социална и икономическа промяна в ход в Саудитска Арабия е от огромно и положително значение за региона и света. Отношенията със Саудитска Арабия са от критично стратегическо значение за Запада и следователно поддържането на ангажимент там е оправдано".

Станете почитател на Класа