Ердоган: Одобрението на Турция за Швеция в НАТО ще зависи от бъдещите й действия

Ердоган: Одобрението на Турция за Швеция в НАТО ще зависи от бъдещите й действия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2023
  • Share:

Одобрението на Турция за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО ще зависи от спазването от страна на Стокхолм на споразуменията за борба с тероризма, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар пред репортери, излъчен от телевизия TRT в петък.
„Когато кандидатурата на Швеция за членство в НАТО бъде внесена в парламента, процесът ще протича според работния график на парламента. Ние ще следваме обещанията и гаранциите, дадени от шведската страна по време на нашите преговори. Ще действаме в съответствие със стъпките, които Швеция ще предприеме. Членството в Европейския съюз на Турция, която има втората най-силна армия в НАТО и на практика е движещата сила на НАТО, би дало жизненост и сила на Съюза. Швеция би имала полза от предприемането на конкретни мерки за борба с терористичните организации и екстрадиране на терористи, към които нашата страна е много чувствителна. Очакваме обещанията и гаранциите да бъдат спазени", каза президентът в коментар на борда на самолета си.
По-рано Турция подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Шведският премиер Улф Кристерсон и Ердоган на среща под егидата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 10 юли постигнаха споразумение, според което Турция ще започне процеса на ратифициране на молбата на Швеция за членство в НАТО. Той включва шест точки, в които се посочва, че Швеция е направила необходимите промени в своето законодателство и значително е засилила борбата срещу терористичните прояви на Кюрдската работническа партия през последната година, както и е възобновила военния износ за Турция. Тези споразумения бяха постигнати по време на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид.

Станете почитател на Класа