Забраниха на кметството на Лондон да развее знамето на ЕС на годишнината от референдума

Забраниха на кметството на Лондон да развее знамето на ЕС на годишнината от референдума
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.06.2023
  • Share:

Министрите бяха обвинени в криминализиране на развяването на знамето на Европейския съюз върху правителствени сгради в Англия, след като на кметството на Лондон беше казано, че може да бъде преследвано за показването му на годишнината от референдума за Брекзит.
Седем години след референдума за напускане на ЕС, властите на Голям Лондон (GLA) планираха да развеят знамето вчера, но служителите бяха уведомени, че според последните разпоредби ще трябва да си осигурят разрешение от местните власти. Без така нареченото рекламно съгласие от съвета Нюхам, кметството, което е седалище на GLA и е мястото, където е базиран кметът на столицата Садик Хан, щеше да подлежи на наказателно преследване съгласно изменените разпоредби за градоустройствено и селско планиране (контрол на рекламите).
Не се изисква такова съгласие за окачване знамето на която и да е държава в Англия. Също така са освободени знамената, представляващи Британската общност, Обединените нации, спортните клубове, NHS, определени схеми за награди като еко-училища и знамето на прайда -дъгата от шест хоризонтални еднакви ивици червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово.
До 2021 г. флагът на ЕС също беше сред онези, за които не се изисква разрешение, но законът, приложим за Англия, беше променен в отговор на напускането на Обединеното кралство от блока на 31 януари 2020 г.
Вместо това министрите по онова време бяха насърчени да развяват знамето на Обединеното кралство през цялата година върху сградите на националното правителство и местните власти.
Кметът Хан ще използва светлини в сините и жълти цветове на знамето на ЕС върху сградата, за да отбележи годишнината от вота за Брекзит.
Източник от кметството каза: „Кметът е горд да развява знамена от кметството – от знамето на Съюза до знамето на Украйна в последно време. Развяването на знамето е начин да покажем солидарност, да изразим нашите ценности и да покажем гордост от идентичността, която споделяме. С над един милион души от други европейски страни, които наричат Лондон свой дом, изключително е, че правителството ефективно забрани развяването на европейския флаг, без да премине през дълъг и бюрократичен процес на планиране. Европейците допринасят изключително много за нашия социален и икономически живот и всичко, което искахме да направим, беше да покажем нашата благодарност с малък жест в един ден от годината." При 69,7% избирателна активност, 59,9% от лондончани, които гласуваха на 23 юни 2016 г., искаха да останат в ЕС, в сравнение с 40,1%, които гласуваха за напускане. Седем от 10-те района с най-висок дял гласове за оставане бяха в Лондон, включително Хакни, Ламбет и Харинги, където повече от 75% от гласовете бяха за оставане в блока.
Хан написа, че също така ще подкрепи призива на Кийр Стармър, лидер на лейбъристите, гражданите на ЕС, които живеят и плащат данъци в Обединеното кралство, да имат право да гласуват на общи избори. Перспективата може да даде правото на уседналост на около 5 милиона граждани на ЕС на възраст над 18 години, живеещи в Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа