Китай смъмри посланика на САЩ, след като Байдън нарече Си „диктатор“

Китай смъмри посланика на САЩ, след като Байдън нарече Си „диктатор“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.06.2023
  • Share:

Съобщава се, че китайското правителство е смъмрило американския посланик в Китай за коментарите, направени от президента Джо Байдън, в които той нарича президента Си Дзинпин „диктатор".
Никълъс Бърнс получи дипломатическата нота във вторник, часове след като Байдън направи коментари за Си на кампания за набиране на средства в Калифорния, според Wall Street Journal. Байдън каза, че Си не е знаел за предполагаемия китайски шпионски балон, който беше свален във въздушното пространство на САЩ през февруари, добавяйки: „Това е голям срам за диктаторите, когато не знаят какво се е случило".
В сряда говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг каза „Изключително абсурдните коментари на Байдън сериозно нарушават политическото достойнство на Китай и се равняват на политическа провокация".
Американските служители, които разпространиха новината за укора на Пекин срещу Бърнс, отбелязаха, че китайските държавни медии не са публикували дипломатическата нота (демарш), изглежда, за да запазят добрата воля, създадена от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай.
Коментарите на Байдън дойдоха един ден след като Блинкен се срещна със Си в отлагана среща, която имаше за цел да спре спиралата надолу в отношенията между САЩ и Китай. Първоначалното посещение на Блинкен беше планирано за февруари, но беше отменено след инцидента с шпионския балон.
В четвъртък Байдън се опита да омаловажи въздействието на своите коментари. „Не мисля, че това е имало реални последици", каза той пред репортери. „Идеята да избирам и да избягвам да казвам това, което мисля, фактите по отношенията с ... Китай, просто не е нещо, което ще променя много."
Байдън каза, че все още очаква да се срещне със Си в близко бъдеще и похвали посещението на Блинкен в Пекин.
Въпреки че китайските държавни медии до голяма степен пренебрегнаха коментарите, китайските дипломати дадоха да се разбере, че са недоволни. В сряда Сие Фън, китайският посланик в САЩ направи „сериозни изявления и решителни протести" пред висши служители в Белия дом, според изявление на китайското посолство.
Говорител на китайското посолство във Вашингтон каза: „Очернянето на висшия лидер на Китай от американска страна сериозно противоречи на основни факти, нарушава дипломатическия етикет, накърнява политическото достойнство на Китай, противоречи на ангажиментите, поети от американска страна, и подкопава взаимното доверие. Призоваваме американската страна незабавно да предприеме сериозни действия, за да отмени отрицателното въздействие и да спази собствените си ангажименти. В противен случай ще трябва да си понесе всички последствия."
Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар.

Станете почитател на Класа