Bloomberg: Борбата с Путин обещава големи неприятности за Запада — НАТО е в опасност

Bloomberg: Борбата с Путин обещава големи неприятности за Запада — НАТО е в опасност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2023
  • Share:

Западът ще се сблъска с коварен противник в опита си да победи Путин. До този извод стигна анализаторът на Bloomberg Андреас Клут. 

 

 

Bloomberg: Борбата с Путин обещава големи неприятности за Запада - НАТО е в опасност

 

 

Когато Русия започна специалната операция в Украйна, две страни веднага изразиха горещо желание да се присъединят спешно към НАТО — Финландия и Швеция. Авторът отбелязва, че това е изключително изгодно за Запада, тъй като Алиансът трябва да укрепи своята бойна мощ и да получи стратегически важни територии за евентуална война с Руската федерация.

„Финландия присъедини огромната си сухопътна армия към НАТО. Швеция ще добави бойна мощ във въздуха, по море и в киберпространството, както и в Готланд. Този шведски остров в Балтийско море е стратегически разположен точно срещу руския ексклав Калининград и трите незащитени съюзници в НАТО Естония, Латвия и Литва».

Според Клут бързото разширяване на НАТО ще позволи на Запада да се противопостави по-ефективно на Владимир Путин. Планът обаче зацикли поради неочакваното вето от две страни членки на Алианса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан се обявиха против влизането на двете скандинавски страни във военния блок.

„Техните паралелни опити за възпрепятстване определено повдигнаха много въпроси. И двамата имат особено сърдечни отношения с руския президент Владимир Путин. Ердоган дори купи руската система за ракети «земя-въздух», заставяйки съюзниците в НАТО да се замислят. Орбан, чиято страна също е член на Европейския съюз, продължава да се съпротивлява на санкциите на блока срещу Русия“, оплаква се Андреас Клут.

Известно време по-късно и двамата лидери се съгласиха на членството на Финландия в НАТО, но Швеция все още не може да получи одобрението на Турция. Авторът отбелязва, че за да влязат в Алианса, шведските власти се съгласиха с Ердоган да премахнат оръжейното ембарго и започнаха да помагат в борбата срещу кюрдските формирования, които преди това подкрепяха.

„Не очаквах Швеция, която считаше себе си за морална свръхдържава, да се поддаде толкова бързо на шантажа на Ердоган“, изненадва се анализаторът.

В същото време Анкара все още не е дала зелена светлина на Швеция. Според експерта Западът критично се нуждае тази страна да стане член на Алианса, тъй като нейното членство уж ще помогне в борбата срещу Русия.

Упоритостта на Турция и Унгария е голяма заплаха за целия Запад.

Подобен разкол обещава голяма опасност в борбата срещу Москва.

„С течение на времето тази неяснота може да се превърне в заплаха за Запада, толкова сериозна, колкото Путин, но по-коварна“, предупреждава Клут.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа