Защо Тръмп може законно да се кандидатира за президент въпреки обвиненията

Защо Тръмп може законно да се кандидатира за президент въпреки обвиненията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2023
  • Share:

Бившият президент Тръмп е обвинен два пъти - и е изправен пред потенциални криминални обвинения - но не му е забранено да се кандидатира или да заема президентския пост.

 

 

Защо това има значение: Въпреки че Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения , неговата правна ситуация не застрашава юридически жизнеспособността на пътя му към втори мандат – и дори може да бъде политическо предимство, казаха експерти от Axios.

Тръмп е изправен пред 37 наказателни обвинения, свързани с притежание на класифицирана информация и възпрепятстване на правосъдието като част от федерално разследване за съхранение на секретни документи, се казва в обвинителния акт, публикуван в петък .

В отделно дело за „пране на пари“ тази пролет Тръмп се призна за невинен по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи.

Конституцията не забранява на Тръмп да заема президентския пост и има още един нюанс в неговата ситуация.

Какво казва Конституцията?

Тръмп, претендент за републиканската президентска номинация, отговаря и на трите изисквания на конституцията, за да се класира за президентството:

Кандидатът трябва да е навършил 35 години;

Той трябва да е гражданин по рождение;

Трябва да е живял в САЩ поне 14 години;

Може ли Тръмп да се кандидатира за президент или да бъде избран, след като бъде обвинен?

Обвиненията и дори потенциалните присъди не лишават Тръмп от правна квалификация да се кандидатира за президент през 2024 г. или да заема поста, ако бъде избран, казва Крис Еделсън, асистент в Американския университет, който специализира в президентските дела.

Най-ясният начин да дисквалифицираме Доналд Тръмп от опит да се кандидатира за президент би бил, ако Сенатът го признае за виновен по единия или и по двата импийчмънта “, каза Еделсън.

Контекст: Сенатът оправда Тръмп и в двата процеса за импийчмънт през 2020 г. за злоупотреба с власт и съответно през 2021 г. за подстрекателство за метеж .

Между редовете: Има клауза в 14-та поправка от епохата на Гражданската война, която забранява на всеки, който е "участвал в метеж" срещу САЩ, да заема изборна длъжност без одобрението на две трети от Камарата и Сената .

След бунта на 6 януари демократите обвиниха Тръмп в участие в "бунт или въстание" срещу Съединените щати, както е определено от 14-та поправка, която забранява на всяко такова лице да "заема каквато и да е длъжност", ако бъде осъдено от Сената.

По това време законодателите също така предложиха да се използва 25-та поправка, за да бъде отстранен от длъжност, което, подобно на импийчмънта, не го забранява от бъдеща длъжност.

Проверка на реалността: Освен импийчмънта и 14-ата поправка, единствената друга пречка пред президентството е ограничението от два мандата. Тръмп е един от близо две дузини президенти на САЩ, изкарали един мандат.

Да, но: Тръмп също е разследван за опити да попречи на изборите през 2020 г. от специалния прокурор Джак Смит, който беше назначен от главния прокурор Мерик Гарланд да наблюдава и двете федерални разследвания срещу Тръмп.

Като част от трето, отделно разследване в Атланта за опитите му да попречи на изборите през 2020 г., това лято се очаква обвинение.

Експерти, включително Еделсън, все още вярват, че той ще може да се кандидатира.

Как всичко това ще се отрази на кампанията на Тръмп?

Обвинителният акт може да засили подкрепата за избирателите на Тръмп, които вярват, че той е несправедливо атакуван, казва Хайди Китросер, професор по право в Северозападния университет. Все още не е ясно как това ще се отрази на бъдещата му кампания.

Кандидатурата на Тръмп при подобни правни обстоятелства е безпрецедентна, каза Китросер. „Не мисля, че има ясна картина как точно ще работи и как ще изглежда“, добави тя.

В четвъртък, малко след обявяването на обвиненията си, Тръмп последва познатия си модел, като публикува имейл за набиране на средства, в който се казваше: „Назначеният от Байдън специален прокурор ме обвини като част от още един, пореден лов на вещици“.

Тръмп също събра милиони долари през април, след като стартира кампания за набиране на средства на фона на обвинителен акт от съда в Манхатън за незаконно плащане на пари за „мълчание“ .

Процесът срещу бившия президент в Ню Йоркското разследване е насрочен за март 2024 г., точно в средата на първичните избори /т.н. праймъриз/, а в петък Смит каза, че неговата служба ще търси „бърз процес“ по делото за федералните класифицирани документи, което може да стане логистично предизвикателство за някой, който води президентска кампания.

Тръмп исторически се е борил и има опит да протака съдебни дела и може да направи същото в тези случаи, съобщава Politico .

Междувременно повечето от съперниците на Тръмп на изборите през 2024 г. все още не рискуват да го критикуват, а вместо това критикуват Министерството на правосъдието.

Тази седмица републиканското ръководство на Камарата напълно осъди федералното обвинение, докато отговорът на Сената беше малко по-сложен .

Сблъсквали ли са се американците с тази ситуация преди?

Може да се припомни: през 1920 г. Юджийн У. Дебс се кандидатира за номинация за президент на социалистите от затвора – вероятно най-подходящият аналог в историята за ситуацията с Тръмп, разказва Робърт Спицер, професор в SUNY Cortland. (Дебс в крайна сметка губи, но получава над 5 процента от гласовете).

Някои кандидати са се кандидатирали за по-ниски изборни длъжности, докато са били обвиняеми по наказателни дела.

Вероятно можете да намерите няколко подобни случая в историята“, каза Спицер. — Но не са много“.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа