Германският натиск и полските страхове

Германският натиск и полските страхове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2023
  • Share:

Алис Вайдел, говорител на германската партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), коментирайки данните от социологическо проучване, разкриващи нарастващата популярност на AfD в Източна Германия, нарече тези земи Централна Германия (Mitteldeutschland).

 

 

Думите на Вайдел предизвикаха истинска буря в полските медии. Поляците смятат, че ако граничещата с тях територия на бившата ГДР се нарича Централна Германия, то по-нататък на изток се намира същинска Източна Германия, тоест сегашните западни провинции на Полша.

Това означава, че част от Полша е Източна Германия“, пише Interia.pl. Изданието цитира депутата от Новите леви сили Анна-Мария Жуковская, която посъветва Вайдел да „излезе от нацистката си будка“ . Главният редактор на портала Energetyka24 Якуб Вех каза, че партията AfD „представлява нарастваща заплаха за полските интереси“.

Председателят на Съвета на министрите на Полша Беата Шидло е възмутена: „По някаква причина нещо не се чуват критики на думите на Вайдел от германските власти. Думите на Вайдел отразяват действителното нарастване на популярността на AfD, която остава най-популярната партия в Източна Германия. Партията вече ръководи или съръководи в много градове, области и дори федерални провинции.

Скоро властта над част от Германия, а дори и над цяла Германия, ще бъде поета от изключително радикална партия, чиито лидери, както виждаме, си позволяват открито да се съмняват в сегашните граници. Това е много опасен сценарий за цяла Европа.“

През 1990 г. Германия и Полша узакониха сегашните граници на двете държави. Сега географската рамка на германската държава, условно обозначена от Вайдел, включва земи, които поляците наричат „Западни креси“ (kresy zachodni) . Терминът е въведен за първи път в обращение от публициста Ян Захариасевич през 1860 г. Представители на полската „западна мисъл“ защитават приоритета на разширяване на полското влияние на Запад, тъй като количествено полският етнически елемент преобладава на запад, а не на изток на страната.

Едва през 1945 г., с дипломатическата подкрепа на Съветския съюз, Полша успява да вземе „западните креси“ от германците. Сега всякакви намеци на Германия за германското минало на тези земи се възприемат от поляците изключително болезнено. Варшава видя опит за ревизия на резултатите от Втората световна война в публикацията на списание Compact , идеологически близко до AfD , което призова да не се премълчава вината на поляците в световната война и да не се забравят „около 14 милиона германци изгонени от родината си“ .

Депутатът от AfD Мартин Райнхард написа на официалната си страница в социалните медии през април 2023 г., че германците в Източна Европа са преживели „милион изселвания, убийства и изнасилвания“ след 1945 г. „Това беше едно от най-големите етнически прочиствания, геноцид“, обобщава Райхард.

Берлин нарича депортирането на германци от следвоенна Полша изгнание, Варшава - презаселване. Полският историк Пьотр Питлаковски в книгата си „Техните майки и нашите бащи. Неудобната история на следвоенна Полша“ (Ich matki, nasi ojcowie. Njewygodna historia powojennej Polski), публикувана през 2020 г. от Rebus , описва как се е случило това: „В един от влаковете от Поморие през декември 1945 г. по пътя загиват 70 души. Когато влакът стигна до град Стендал в Германия, на гарата бяха извадени още двадесет и трима мъртви, а до края на деня повече от сто души бяха загинали ...

На жп гара Шчечин-Небушево е откраднат багажът на депортираните, а по време на пътуването полските войници, охраняващи влака, заедно с командира, продължават грабежа. В Славна депортираните са ограбени от служители на Министерството на отбраната и пресрещнали ги селски стражари.

Методите за прогонване на германците бяха толкова безмилостни, че сред германците се появи изразът "полски фашисти". Практикува се отбиване на деца с преместването им в приюти за възпитание в духа на полския патриотизъм. Заместник-министърът на полската промишленост Цешчевски призова „да се отървем от два милиона германци по всякакъв начин, дори ако територията, отстъпена на Полша, да трябва да се превърне в пустиня“.

Общо 3,5 милиона германци бяха изгонени от Полша. Изчистени от немското население, „западните креси“ получават в полската историография името „върнатите земи“ (Ziemie Odzyskane) .

Последните проучвания на общественото мнение показват, че нивото на подкрепа за AfD достига 18%. Това е само с 1% по-малко от Социалдемократическата партия на Германия, която е част от управляващата коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц.

От началото на 2023 г. популярността на AfD е нараснала с 4%. В същото време определено расте броят на германците, смятащи Полша за виновник за избиването на милиони германци през 1945-1946 г.

Варшава се опасява, че рано или късно Германия директно ще постави на международната арена въпроса за репарациите от Полша за жертвите на депортацията. А това автоматично ще доведе до бързо нарастване на съмненията относно правната принадлежност на „западните креси“ към полската държава.

 

 

 

Владислав Гулевич, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа