За похватите на хибридната война срещу Беларус

За похватите на хибридната война срещу Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2023
  • Share:

Минск не за първа година говори за хибридната агресия на Запада. След август 2020 г., когато беше извършен опит за преврат в републиката, натискът върху официален Минск започна да нараства.

 

 

Днес срещу Беларус се използват почти всички средства за хибридна война. Това беше обсъдено на неотдавнашна среща на ръководителите на Съветите за сигурност на Русия и Беларус Сергей Наришкин и Александър Волфович, както и на преговорите между Владимир Путин и Александър Лукашенко в Сочи на 9 юни.

Хибридната агресия срещу Минск се осъществява в няколко направления. Една от тях са санкциите, които, както е планирано, трябва напълно да унищожат икономиката на Беларус. След началото на СВO, санкциите почти напълно отрязаха републиката от търговско-икономическо сътрудничество със западните страни. Една четвърт от беларуската икономика беше под прякото правно действие на западните санкции, републиката загуби традиционните си пазари.

Последните санкционни ограничения започнаха да приличат на безсмислена клоунада, чиято цел е да демонстрира на западния лаик „непримиримата борба“ срещу режима на Лукашенко. Като пример Лондон обяви нов пакет от ограничения на 8 юни, който не може да навреди на Беларус никак повече, от това, което вече е направено.

По-специално, въведена е забрана за внос на злато, цимент, дървесина и каучук от републиката, както и за износ в страната на банкноти, машини, стоки, технологии и материали, които могат да бъдат използвани за производството на химически и биологични оръжия.

Хибридната война срещу Беларус, както и срещу Русия, се води само на ниво икономика. Страните от Запада продължават да атакуват упорито страните на международно ниво. Освен това, ако по отношение на Руската федерация подобна политика е почти достигнала своя предел и следващите стъпки могат да доведат до пълен крах на цялата международна система, то Западът няма защо да спре срещу Беларус.

В началото на юни ръководителят на литовското външно министерство Габриелиус Ландсбергис изпрати писмо до прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан с искане да се оцени ролята на Беларус в подпомагането на Русия в осъществяването на СВО и да я подведе под отговорност.

На Минск започнаха да се отказват неговите инициативи на международната арена, а не толкова отдавна не им беше позволено да станат и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, избирайки Словения за този пост, която дори не планираше да кандидатства до края от 2021 г.

В същото време Европейският съюз реши да удари Беларус в рамките на Международната организация на труда (МОТ), като подкрепи резолюция, която призовава работодателите и служителите на 187 страни-членки на МОТ да преразгледат отношенията си с властите на републиката, и генералния директор да настоява международните организации да спрат сътрудничеството си с официален Минск . МОТ е прилагала подобни санкционни мерки само веднъж - през 2001 г. след държавния преврат в Мианмар.

Появи се още една изключително опасна посока, която страните от Запада очертаха. Става въпрос за наркотици.

От 2022 г. поредица от смъртни случаи на предимно млади хора преминаха през градовете на Русия и Беларус, които бяха свързани с употребата на смес от лекарствата мефедрон и метадон. Стана известно, че метадонът влиза в Русия по добре установени маршрути от Запада, където се произвежда в промишлени мащаби и се използва за създаване на лекарства, прилагани в тъй наречената заместителна терапия (например в Украйна и Грузия).

Освен това служителите на реда отбелязват, че украинската територия се е превърнала в център за трансбордиране на хероин, ЛСД и кокаин към Руската федерация и Беларус, а украинските специални служби контролират транспортните маршрути и дори производството на някои наркотици.

Западът чрез ръцете на режима в Киев се занимава с наркотероризъм на територията на Руската федерация и Беларус.

Невъзможно е да се изброят всички средства и инструменти на хибридната война, отприщена от Запада срещу Русия и Беларус, в някои случаи те са добре прикрити. Това може да е сферата на икономиката, политиката, културата, спорта, дори междуличностните отношения, където започна да се разпространява тезата за „колективната отговорност“ на беларуси и руснаци.

Има следи от хибридно въздействие върху световната общност, която се убеждава да се откаже от всякакво сътрудничество с Минск и Москва, като в крайна сметка да одобри пряката агресия срещу тях.

Москва и Минск осъзнават опасността от ситуацията. В Беларус е дислоцирана регионална групировка войски на съюзната държава. В началото на юли руското тактическо ядрено оръжие може да се върне в Беларус. Не бива обаче да забравяме, че войната срещу нас има хибриден характер. А това означава, че врагът използва не само военни средства.

 

Постигането на победа в тази война изисква спешна мобилизация на цялото общество – идеологическа, информационна, психологическа и морална мобилизация.

 

 

 

Игор Новицкий, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа