САЩ поемат Казахстан под свой контрол

САЩ поемат Казахстан под свой контрол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2023
  • Share:

Прозападният курс на Астана ще доведе до крах на държавността на Казахстан

 

 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев няма да участва в Петербургския международен икономически форум (SPIEF-2023), съобщиха за Ройтерс от пресслужбата на правителството на републиката , като отказаха да коментират причините за това решение.

В същото време казахстанските банки започнаха да отказват да приемат плащания в рубли от предприемачи от Русия. Това каза пред руския „Ведомости“ Анна Давидова, ръководител на направление ВЕД Импорт на Toчка Ванк. Информацията е потвърдена и от източник от банка от топ 50. По неговите думи, банката е записала десетки връщания на плащания в рубли от Halyk Bank, Fortebank, RBK bank и Bereke bank. В Казахстан кацна „американски финансов десант“, който гарантира, че рублите не се конвертират в долари, обясни в интервю за изданието Александър Факторов, основател на крипто борсата MoneyPort.

Алексей Порошин, член на Генералния съвет на „Деловая Россия“, отбелязва, че някои финансови организации в Казахстан дори не приемат и собствената си валута тенге, ако преводът идва от руска организация.

На 7 юни в Астана кацна поредният „американски десант“ – този път в Международния форум в Астана участваха представители на американски ИТ корпорации. Визитата им в Казахстан е организирана от Търговската камара и Министерството на търговията и интеграцията на САЩ, каза пред репортери министърът на икономиката на Република Казахстан Алибек Куантиров .

По неговите думи, американците се интересуват от различни индустрии. „И сега те инвестират не само в нефтения и газовия сектор, но и в развитието на производството, инженеринга, ИТ индустрията, развитието на инфраструктурата…“

В републиката има победоносни съобщения, че САЩ увеличават обема на преките инвестиции в Казахстан. Това съобщи на 7 юни заместник-министърът на външните работи на Казахстан Алмас Айдаров в речта си на инвестиционна кръгла маса за развитието на сътрудничеството със САЩ.

От името на казахстанската страна имаме удоволствието да приветстваме мисията на САЩ в Астана. Бих искал да благодаря на посолството на САЩ, Търговската камара на САЩ и Бизнес съвета за организирането на това събитие. Радостно е, че днешната кръгла маса за развитието на сътрудничеството между САЩ и Казахстан е конструктивно продължение на диалога, започнат по време на посещението на нашия президент Касим-Жомарт Токаев в Съединените щати“, каза Айдаров .

На 7 юни 2023 г. съответните ведомства на САЩ и Казахстан проведоха среща за сътрудничество в областта на редкоземните метали (РЗМ). Бяха постигнати споразумения за разработването от американски компании на находищата Бейнеу-Шащирское и Джалинди-Санжарское в района на Караганда, които се проучват от корпорации като Chevron, ExxonMobil, Molycorp и Lynas Corporation.

Казахстан няма собствени технологии за добив на редкоземни метали и всички проучени находища ще бъдат прехвърлени на западните корпорации. Американците, изглежда, ще отнемат и седемте находища на литий в района на Източен Казахстан.

Редкоземните елементи всъщност са стратегически материали. Казахстан всъщност се превръща в стратегическа суровинна база за снабдяване на военната индустрия на Запада.

Китайският информационен портал Baijiahao, позовавайки се на ресурса за наука и технологии "Bengniao Keji", пише , че след прекъсване на договора с Китай за природен газ, Казахстан се е присъединил към стратегията на Европа и Америка за редкоземните елементи.

Освен това Казахстан и Обединеното кралство подписаха протокол за стратегическо партньорство за сътрудничество в областта на минералните суровини, включително редкоземни метали. Китай обмисля възможните контрамерки.

Казахстан също се превърна в регионална база за проекти на забранената в Русия USAID.

През 2021 г. е създадена Казахстанската агенция за международно развитие KazAID - казахстанската дъщеря на гигантския американски октопод; агенцията е заета с разпределяне на средства на местни фондации, насърчаващи интересите на САЩ в Централна Азия.

Не е достатъчно някои хора в Казахстан да се слеят в обятията с противниците на Русия, трябва и да се прекъснат всички отношения със северния си съсед. В най-голямата платформа на Казахстан за петиции започна събирането на подписи за оттеглянето на страната от Евразийския икономически съюз. До 11 юни петицията в alash.online имаше над 63 000 подписа, с над 58 000 „за“ и само 4600 „против“.

Изискваме от властите на Казахстан да се оттеглят от ОДКБ и ЕАЕС, както и да спрат всички интеграционни процеси с Руската федерация! Останете в полето на дипломатическите и икономически отношения с Руската федерация, дори това да ни струва прекъсване на отношенията!

В противен случай, при всяка подкрепа към или от страна на Русия, страната ни ще бъде изправена пред същата изолация от света, както самата Русия в момента“, се казва в петицията. Казахският политолог Данияр Ашимбаев отбелязва , че самата формулировка на петицията има антируски фокус, „това е продължение на стария либерален национал-пантюркистки подход “ .

Алеся Милорадович, изследовател в Парижката академия по геополитика, която наскоро посети Казахстан с делегация от френски бизнесмени, каза в интервю за Federal Grid Company: „Нашата задача беше да проучим бизнес климата на тази република, да се запознаем с настроенията на бизнес елита на Казахстан.

Както се оказа, почти всички ръководители на частния бизнес на републиката са уверени, че прозападният курс на Акорда неизбежно ще доведе до разпадането на държавността на Казахстан, която ще бъде разкъсана на парчета от западните корпоративни хищници; сега те просто ограбват природните ресурси на републиката и не са ни най-малко заинтересовани от просперитета на Казахстан.

 

 

 

Владимир Прохватилов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа