Василий Небензя: Взривяването на Каховската ВЕЦ е "военно престъпление на Украйна"

Василий Небензя: Взривяването на Каховската ВЕЦ е "военно престъпление на Украйна"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Руската федерация, Василий Небензя, заяви, че разрушаването на Каховската водноелектрическа централа може да се определи като военно престъпление от страна на Украйна. Това съобщи вестник "Коммерсант".

 

 

Небензя отбеляза, че "умишленият саботаж, извършен от Киев срещу критична инфраструктура, има изключително опасен характер и може да бъде определен като военно престъпление или терористичен акт. Нападенията срещу обекти, съдържащи опасни вещества, са изрично забранени от международното хуманитарно право, а язовирите са специално споменати в член 56 от първия допълнителен протокол към Женевската конвенция от 1977 година", цитира "Фокус".

На 6 юни Каховската водноелектрическа централа се срути, като водата, освободена след това, причини наводнения в близките населени места. Според украинските власти, 80 населени места са застрашени от наводнения. И Русия, и Украйна извършват евакуация на жителите в контролираните от тях територии.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за взрива на язовира и са поискали спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Има и версия, че язовирът се е срутил сам поради предни повреди, предаде "Фокус".

 

Станете почитател на Класа