Mирните планове за Украйна

Mирните планове за Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

Русия разглежда всички входящи предложения за уреждане на ситуацията в Украйна, каза руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, като добави, че Москва приветства усилията на всички страни за уреждане.
Ето основните моменти на различните мирни планове за Украйна:
„Корейски" сценарий. Планът, предложен от Индонезия в началото на юни, е подобен на принципите на уреждането на Корейския полуостров след войната между Севера и Юга през 50-те години: незабавно прекратяване на огъня от двете страни, изтегляне както на украинските, така и на руските сили на 15 км от текущите им позиции и създаването на демилитаризирана зона (DMZ). Инициативата би означавала разполагане на мироопазващи сили на ООН в DMZ, както и провеждане на референдуми под надзора на ООН, за обективно потвърждаване волята на мнозинството. Планът не уточнява за кои територии става дума.
120-те точки на Китай. През февруари Китай публикува свой мирен план от 12 точки. Пекин призова за деескалация, прекратяване на огъня и край на военните действия, както и за мирни преговори. Китай подчерта, че трябва да се вземат предвид опасенията за сигурността на всички страни; междувременно не трябва да има опити за гарантиране на регионален мир чрез разширяване на военните блокове. Китайският мирен план предвижда разрешаване на хуманитарната криза, размяна на пленници и осигуряване на износ на храни през зърнения коридор. Китай призова да се предотврати разработването и използването на биологични и химически оръжия, да се предотврати разпространението на ядрени оръжия и да се избегне ядрена криза. Според Пекин е време да се спре налагането на едностранни санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН, и да се противодейства на усилията за въоръжение на световната икономика. Китай също е готов да помогне в следвоенното възстановяване на конфликтната зона в Украйна.
Инициативи на Бразилия, Франция и Ватикана. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва също призовава за преговори като се създаде нов международен формат с участието на страни, които са готови да действат като посредници между Москва и Киев и не участват в конфликта. Лула да Силва призова за среща на върха на ООН с участието на руския президент Владимир Путин и на украинския му колега Владимир Зеленски. Въпреки че подробностите за плана на Бразилия са неизвестни, на Москва, според да Силва, трябва да бъдат представени някои „минимални предварителни условия". Френският президент Еманюел Макрон също искаше да разработи свой собствен план заедно с Китай, според Bloomberg. Засега обаче френският лидер само е предложил Зеленски да проведе в Париж среща на върха, посветена на конфликта. Той призова Украйна да получи надеждни гаранции за сигурност - призив, подкрепен и от Германия. Дания и Швеция заявиха готовност да предоставят платформа за това.
Ватиканът също предложи мирна мисия и посреднически усилия. Папа Франциск заяви готовност да посети Киев и Москва. В момента мирната мисия на Светия престол се ръководи от президента на Италианската епископска конференция Матео Зупи. Условията на мисията обаче са неизвестни - понтификът отбеляза, че инициативата не е публична, въпреки че целта й е да се постигне прекратяване на огъня.
Мирна мисия на африканските държави. В средата на май Южна Африка обяви, че африканските държави работят, за да убедят Русия и Украйна да започнат мирни преговори. Африканската инициатива не включва единен план - вместо това тя включва редица идеи от други планове, като например прекратяване на огъня и превръщане на ООН в основна платформа за уреждане. Африканските държави също се интересуват от повторното въвеждане на редица руски банки в платежната система SWIFT. В момента държавите договарят условията и времето за посещение на делегацията им в Москва и Киев. Срещите ще се проведат в края на юни - началото на юли.
Позицията на Русия. Позицията на Русия беше очертана по време на преговорите в Беларус, а по-късно и на преговорите в Турция през февруари-април 2022 г.; тя включва неутрален, извънблоков статут на Украйна, закрепен в нейната конституция, както и отказ на Украйна да има свой собствен ядрен арсенал. Русия настоява за демилитаризация и денацификация на Украйна, разрешаване на езиковия въпрос, признаване на независимостта на ДНР и ЛНР и признаване на суверенитета на Русия над Крим и Севастопол. До края на април обаче преговорите замряха: Украйна не отговори на проекта на Русия с ясно формулиран език на мирно споразумение. Междувременно Русия многократно отбеляза, че приветства усилията на всички държави, насочени към мирно разрешаване на украинската криза, но очаква конкретни предложения - включително от Индонезия, Ватикана и Южна Африка. Москва също така подчерта, че не може да съществува мирен план, ако не включва присъединяването на четирите нови региона към Русия. Путин обаче посочи, че планът на Китай може да се счита за основа на мирния договор, когато Западът и Киев са готови за това.
„10 стъпки" на Зеленски. Междувременно Зеленски предложи свой собствен „мирен план", който Украйна смята за единственото възможно дългосрочно решение, през ноември 2022 г. Той включва 10 точки. Според Зеленски Русия трябва да изтегли силите си от Украйна, да възстанови териториалната цялост на Украйна и да размени военнопленници по формулата „всички за всички". Киев трябва да получи военна, ядрена, хранителна, биологична и енергийна сигурност чрез международни механизми. Освен това Украйна иска всички щети, причинени от военните действия, да бъдат платени от Русия.
Според Киев времето за посредници - Китай, Бразилия, Ватикана - е свършило, а индонезийската инициатива само ще спечели време на Русия. Украйна е готова да обсъди предложенията на Африка, но няма намерение да замрази конфликта.

Станете почитател на Класа