Орбан и Лихачов обсъждат проекта за АЕЦ Пакш-2

Орбан и Лихачов обсъждат проекта за АЕЦ Пакш-2
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

Унгарският премиер Виктор Орбан и ръководителят на руската ядрена корпорация "Росатом" Алексей Лихачов обсъдиха изграждането на АЕЦ "Пакш-2", обяви Хаваси Берталан, прессекретар на премиера. Срещата им се състоя в резиденцията на унгарския премиер - бившия кармелитски манастир в Будапеща. На срещата присъстваха и унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто и първият заместник-генерален директор на Росатом Кирил Комаров, каза Хаваси, цитиран от информационната агенция MIT.
Говорителят отбеляза, че преди срещата с Орбан, Лихачов е провел разговори със Сиярто. Според Хаваси, след срещата министърът казал, че „по-нататъшната важна подготвителна работа за разширяването на атомната електроцентрала Пакш скоро ще започне и промените, направени в споразуменията [по този проект], ще осигурят бърз напредък, като същевременно напълно спазват правила за ядрена безопасност. Личното внимание от страна на министър-председателя ще допринесе за бързото осъществяване на този проект".
Сиярто каза след преговорите с Лихачов, че строителството на атомната електроцентрала Пакш-2 в Унгария трябва да премине към етапа на изграждане на два нови енергоблока. „Скоро ще започнат по-нататъшни мащабни предварителни строителни работи на Пакш, които са изключително важни за безопасната експлоатация на атомната електроцентрала и са предпоставка за създаване на надеждна основа за съоръжението. Тази работа ще бъде извършена през юли. Това означава изграждането на фундамента за пети енергоблок на атомната електроцентрала. По същото време се планира да започнат изкопни работи за направата на котлован за фундамента на шести енергоблок", каза той във видео изявление във Facebook.
Министърът припомни също, че на 24 май Европейската комисия даде зелена светлина на измененията, направени от Унгария и Русия в споразуменията за АЕЦ "Пакш-2", и това ще позволи изграждането на два ядрени реактора като част от проектът на Росатом. Промените в документите бяха договорени на 11 април на среща между Лихачов и Сиярто в Москва. Както тогава отбеляза ръководителят на унгарското външно министерство, те са били необходими поради факта, че „първоначалните споразумения са сключени през 2014 г. и оттогава са настъпили жизненоважни и технологични промени".
„Благодарение на тези изменения в договора можем да ускорим проекта, да премахнем бюрокрацията и да изясним правилата за ядрена безопасност, които са много по-строги от европейските стандарти и да гарантираме, че в Пакш ще бъде построена безопасна централа. Както Росатом, така и унгарското правителство се ангажират новите блокове на атомната електроцентрала Пакш да бъдат пуснати в експлоатация до началото на следващото десетилетие и можем да гарантираме, че ниските цени на електроенергията в Унгария ще се поддържат в дългосрочен план", каза Сиярто след среща с Лихачов в Будапеща .
Сиярто каза още "Унгария настоява другите страни да спрат да се опитват да се намесват в изграждането на атомната електроцентрала Пакш-2. Досега сме успели да гарантираме, че ядрената индустрия не е подложена на никакви санкции, но знаем, че санкции има не само в писан вид, но и в неписан вид", каза министърът.
По-рано унгарското правителство заяви, че няма да допусне въвеждането на санкции от ЕС срещу предприятия и организации от сектора на ядрената енергетика на Русия. Будапеща гарантира, че те не са включени в проекта на 11-ия пакет от санкции на ЕС, изготвен от Европейската комисия. Въпреки това Сиярто отбеляза, че германското правителство все още отказва да издаде лиценз на германската компания Siemens Energy, която трябва да достави, заедно с френски партньори, автоматична система за управление на атомната електроцентрала Пакш-2.
АЕЦ "Пакш", която е построена по съветски технологии и използва руско ядрено гориво, осигурява половината от цялата генерирана и една трета от консумираната електроенергия в Унгария. В момента четири енергоблока с реактори ВВЕР-440 работят в станцията, построена на около 100 километра южно от Будапеща на брега на Дунав. В момента тече подготовка за изграждането на два нови енергоблока, проектирани от Росатом. В същото време тече подготовка за изграждането на съоръжения като част от втория етап на проекта на Росатом. По-конкретно, тези нови единици се наричат Пакш-2. Унгарското правителство очаква, че след пускането в експлоатация на два нови ядрени реактора ВВЕР-1200, мощността на централата ще се увеличи от настоящите нива от 2000 MW на 4400 MW.
Москва потвърди, че е готова да финансира този проект, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало трябваше да бъде 80% финансиран от руски заем.

Станете почитател на Класа