Новата гранична стена на Ким може да е знак, че контролът му се изплъзва

Новата гранична стена на Ким може да е знак, че контролът му се изплъзва
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

Тимъти Чо
Преди две десетилетия гледането на чужди материали в Северна Корея беше изключително опасно – и днес е същото. Новината, че двегодишно малко дете е осъдено на доживотен затвор – защото родителите му са били хванати с Библия – не изненадва никого, който наблюдава жестокостта на държавата към онези, които предпочитат да не се покланят на семейство Ким.
И все пак намирането на незаконен контрабанден материал в Северна Корея е изненадващо лесно. Днешното „реакционно" съдържание е K-pop, южнокорейски сапунени опери, текстови файлове на западни романи или, ако сте християнин като мен, Новия завет. Скорошно проучване на избягалите разкри, че 98% са гледали такъв „чуждоземен" материал.
Но е ясно, че Ким Чен-ун тихо отстъпва. Извънредни сателитни изображения, публикувани от Ройтерс миналата седмица, разкриха тайния пандемичен проект на Ким: 489 км (304 мили) подсилена блокада за сигурност по северната граница на страната с Китай, пълна с наблюдателни кули, бетонни стени, двойна ограда и бодлива тел.
Преди много години използвах сложната мрежа от планински проходи в тази област, за да избягам – сега тя е изолирана. За севернокорейците това са жизненоважни спасителни връзки към западната медицина и фармацевтични продукти, новини отвън и ценни „китайски телефони" –всеки чужд телефон със SIM карта, внесен контрабандно отвън.
Гигантската стена на Ким е стъпка от по-голям грандиозен проект: да се създаде „чиста" цифрова среда. В този проект е ключов контролът върху смартфон технологията. Около 3 милиона севернокорейци притежават смартфони, от марки като Pyongyang и Arirang, които са разработени от държавата. Те не могат да извършват международни разговори или да се свързват с интернет. Техният софтуер – хитро – дезактивира чужди файлове: клипове, звукови файлове, текстови файлове или приложения, които не са създадени в операционната система Red Star на Северна Корея. Това е „затворена" среда, в която виждате и чувате само това, което Ким иска. И телефоните имат една дяволски умна функция: автоматично заснемане на хронологията на активността на потребителя с непрекъснати произволни екранни снимки на съобщения, които потребителят не може да изтрие. Официалните проверки на телефона са задължителни, а полицейски отряд Група 109 – специализиран отряд, който се бори с гледането на чужди медии – извършва редовни обиски в частни домове. Създавайки свой собствен хардуер и софтуер, както и операционната система Red Star, Ким е изобретил затворена „дигитална държава".
Но „китайските телефони" са предизвикателство за Ким – а за проницателния брокер са страхотен бизнес. Севернокорейците спестяват удивителни суми, за да се срещнат с брокер и да се обадят. Това е единственият начин да разберете дали семейството ви, което е избягало, е мъртво или живо; може би единственият ви шанс да чуете отново гласа на детето си. Семействата полагат големи усилия, за да направят тези обаждания; правителството полага големи усилия да постави заглушители на сигнала близо до границите. Така че дори когато запечатва северната граница, Ким се бие на комуникационния фронт.
Много хора предполагат, че подсилването на границите на Ким може да е белег на нестабилност - породено от тревога или опит за балансиране на силовите блокове, или необходимост да защити позицията си. Задушаването на черния пазар е остър удар за онези, които си изкарват прехраната от него, и те са по-видими и по-могъщи, отколкото си мислите.
Най-засегнати са донджу – „господарите на парите" – малка предприемаческа класа, на която умишлено беше позволено да процъфтява в началото на премиерството на Ким. Тази група семейства – може би общо 50 – се възползваха от облекчаването на икономическите ограничения след глада през 90-те години и основаха бизнеси, които често бяха свързани с доставката на стоки от черния пазар или чуждо съдържание.
Днес донжу са богати; те оказват влияние върху много сектори на икономиката. Мнозина са тясно свързани с елита – същият елит, на който Ким разчита за подкрепа. Потискането на черния пазар ще ги притиска. Дали Ким се притеснява от елит със силна финансова подкрепа или това е опит да накара донджу-то да се измъкне?
Ким също изглежда несигурен в здравето си. През 2020 г. той изчезна изцяло от полезрението на фона на слухове за сърдечна операция. През март севернокорейският държавен вестник Rodong Sinmun започна да настоява, че Ким редовно работи до 5 часа сутринта - очевидно в обяснение за подпухналия му вид и тъмните кръгове под очите му. Междувременно сестрата на Ким, Ким Йо-джонг, която беше смятана за негов избран наследник, напоследък беше засенчена от високопоставени изяви на 10-годишната му дъщеря Джу-ае. В една параноична среда външният й вид поражда вълна от спекулации.
Промени се забелязват и в отношението на партията към последователите. През последните години се наблюдава преструктуриране на социалния кредитен рейтинг „Партиен живот" за членовете на Работническата партия. За милиони партийни членове и държавни служители това е форма на точки за лоялност, преминаващи през цифрови акаунти на телефони. Членовете се оценяват и най-лоялните и доверените се награждават с допълнителни количества храна и други търсени стоки. През последните две години системата се стяга – ръководството преценява кой какво има право.
Винаги е трудно да се определи какво означават промените в Северна Корея; но е ясно, че нещо се случва. В тази ера на бърз технологичен напредък, контролирането на умовете на 25 милиона души изисква все по-удивителни възможности и моето предположение е, че операционната система Red Star може да не е достатъчна. Загубата на старите трансгранични маршрути и мрежата от тайни връзки, които облекчиха най-суровите аспекти на живота, ще предизвика вълни в Северна Корея.
Очаква се влошаване на недохранването, засилване на умствените игри със запада и засилено размахване на ядрени оръжия. Нещата може да се усложнят.

Станете почитател на Класа