Америка преди президентските избори през 2024 г

Америка преди президентските избори през 2024 г
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

В Америка започна номинирането на кандидати за участие в президентските избори през 2024 г.

За демократите е по-лесно, те не се занимават с подбор на кандидати.

 

 

Няма кой да замени вечно падащия /във всички смисли/ Байдън, тъй като това не е предвидено от строгите правила за назначаване в „магарешката партия“. Строго погледнато, Демократическата партия на САЩ се състои от две партии. От „вътрешната партия”, в чиито редици се вземат основните решения (Байдън, семейство Клинтън, Шумър, Пелоси и др.), но която бързо остарява, и външния кръг, вербуван за създаване на периферия, обкръжение.

Демократите на дъното на партийната йерархия могат само да имитират участие в политическия живот. Когато някой от тях бъде изтеглен във висшия ешелон, се получава нещо като Камала Харис, която, както пише Le Figaro , "се откроява преди всичко със своите лапсуси и жаргон".

Спомням си, когато водещият на NBC News Лестър Холт я попита защо като пратеник на президента Байдън за миграцията от Централна Америка не е посетила границата между САЩ и Мексико, Харис, смеейки се на глас, отговори, че тя не е била и в Европа .

Този смях си проправя път до новинарски уебсайтове, публикации в социални медии и кабелни канали в целия политически спектър.„Тя просто не може да общува. Тя просто предлага този ужасен кикот, който кара хората да настръхват“, каза бившият конгресмен Джейсън Чафец, републиканец.

Републиканците имат собствено главоболие. За недоволство на лидерите на Партията на слоновете, Доналд Тръмп, когото не всички сред републиканците подкрепят, толкова мощно вдига рейтинга си, че останалите кандидати на републиканците не могат да се мерят с него.

И все пак беше решено да бъде номиниран резервен кандидат от GOP ( Grand Old Party ) - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис - в случай че дълбоката държава отстрани 77-годишния Тръмп от президентската надпревара.

Американските президенти са склонни да печелят при преизбиране. При всяка една от четирите загуби при преизбори през миналия век – Хърбърт Хувър през 1932 г., Джими Картър през 1980 г., Джордж У. Буш през 1992 г. и Тръмп през 2020 г. – икономиката на САЩ е била или в рецесия, или в депресия.” , пише австралийското списание The Conversation . „Безработицата сега е на най-ниското си ниво от 1969 г. и най-високият процент на инфлация от десетилетия изглежда бавно намалява.“

В същото време анкета на Bloomberg сред икономисти през март 2023 г. показа 65% шанс за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца.

И който и да спечели президентските избори през 2024 г., Тръмп, Байдън или ДеСантис, никой от тях не може да спре плъзгането на Америка към ръба на катаклизъм и хаос.

Америка умира . Още преди 15 години раждаемостта в САЩ беше по-висока от смъртността. Сега всички демографски групи - бели, латиноамериканци, черни - вече не са способни да се възпроизвеждат. Две трети от американците не смятат за важно да имат деца; Нарастването на населението на САЩ се извършва само поради миграцията. Делът на белите американци е намалял от 62% на 57% за 10 години и ще продължи да намалява.

Намаляването на раждаемостта и нарастването на наркоманията доведоха до намаляване на продължителността на живота. Сега тя е 76 години в САЩ, според този показател Америка се е смъкнала от 50-то на 70-о място в света за две години, след Полша, Перу, Мароко и Китай.

Миграционната криза на границата с Мексико достигна исторически връх. Броят на нелегално пресичащите границата мигранти в средата на май 2023 г. достигна 10 000 души на ден - никога не е имало толкова много в историята на наблюденията. Преди имаше много нелегални имигранти. През 2022 г. броят им е бил 2,4 млн., през 2021 г. са били 1,7 млн. души. Демократите са доста доволни от това, те се нуждаят от мигранти, за да разширят електоралната си база.

Преди 25 години 70% от американците смятаха, че е важно да бъдат патриоти. Сега делът на такива патриоти е паднал до 38%. Процентът на онези, които смятат ценността на религията за важна, спада от 62% на 39%. А важността на раждането на деца – от 59% на 30%. Но американците започнаха да ценят повече парите.

Само 21% от анкетираните смятат САЩ за изключителна страна. А делът на тези, които смятат, че другите страни са по-добри от САЩ, е нараснал до рекордно ниво от 30 години насам - 27%.

Известният американски икономист Нуриел Рубини, който предсказа рецесията от 2008-2009 г., каза в коментар за Fox Business, че американската икономика я очаква "твърдо приземяване" тази година . "Най-лошото тепърва предстои ", каза Рубини.

Дори прогнозата му да не се сбъдне, ясно е, че икономическият курс от последните десетилетия е довел най-богатата страна в света до задънена улица. Това се признава и във Вашингтон. Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан наскоро изнесе основната реч за подновяване на американското икономическо лидерство в института Брукингс .

В доклада се говори не толкова за американското лидерство, колкото за това как то е било подкопано. Съливан разказа, че неолибералните икономически политики са довели до деиндустриализацията на Америка , като индустриите мигрират към Китай и други страни от Южна Азия в търсене на евтина работна ръка.„Индустриалната база на Америка е унищожена, социално-икономическите основи, на които се крепи всяка силна и устойчива демокрация, са подкопани“, каза помощникът на Байдън.

Днес американската икономика се поддържа от печатната преса и кредита. Този балон продължава да се надува, при това осъзнавайки, че един ден той неминуемо ще трябва да се спука. Неотдавнашното увеличение на лимита на дълга на САЩ над 31,5 трилиона долара е доказателство за това.

Транссексуалната и расовата идеология на администрацията на Байдън, както и „пълзящото политизиране на Пентагона“, водят американската армия към упадък, каза републиканецът Майкъл Уолц, член на Камарата на представителите на САЩ. По думите му миналата година армията не е изпълнила 25% от набора си, а тази година се очаква 50% недоизпълнение. Доверието на хората във въоръжените сили е спаднало значително.

На фона на опасенията за недостига на оръжия за американската армия поради доставките на оръжия за Украйна, CBS News проведе разследване и се оказа, че основните трудности при покупките на Пентагона са свързани с надценяване на контрагентите. Министерството на отбраната се превърна в черна дупка. Никой не знае как се харчат парите там.

Пол Крейг Робъртс пише : „Малцина американци осъзнават, че днес, точно сега, Америка, това, което е останало от нея, е изправена пред огромни предизвикателства, които вероятно ще я преодолеят. Американците трябва да се събудят, ако е възможно, с осъзнаването, че на всички фронтове тяхното общество е атакувано отвътре. Не външна атака от Русия, Китай или терористи, а вътрешна атака от собственото им правителство, корпорации, образователни организации и медии.

Робъртс е убеден, че сегашното поколение американци ще живее в „1984“ на Джордж Оруел или „Матрицата“ или версията на Клаус Шваб на „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли .

 

 

Владимир Прохватилов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа