Тайван призова Китай да се реформира

Тайван призова Китай да се реформира
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

Тайван призова Китай да си взема поука от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин и да се реформира, предаде ДПА.

 


Апелът бе отправен по случай 34-ата годишнина от тези събития.

Тайванската президентка Цай Ингвен изрази надежда един ден младите хора в Китай да могат да говорят без да ги е страх.

"Надяваме се, че един ден младите хора в Китай ще могат свободно да пеят песни. И че ще могат да творят ентусиазирано без страх", написа Цай на мандарин във "Фейсбук".

Вчера Съветът по континенталните въпроси - главната тайванска агенция за отношенията с Китай, призова Китайската комунистическа партия (ККП) "да помисли за поуките от бруталното потушаване на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.", отбелязва ДПА.

"ККП трябва да реформира системата, да гарантира човешките права и да разбере, че само мирът и уважението ще затворят пропастта между (нас) от двете страни на Тайванския проток", се казва в изявлението, публикувано в "Туитър".

Над 2 хиляди души се включиха въпреки дъжда в бдение в Тайпе за отбелязване на годишнината от събитията на площад "Тянанмън". Според един от участниците, цитиран от ДПА, подобни прояви е имало в най-малко 33 града по света.

Тайвански студенти изразиха недоволство от арестите на продемократични активисти в Хонконг, където традиционното бдение със свещи в памет на събитията на "Тянанмън" вече е забранено.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също отбеляза годишнината. "Продължаваме да почитаме и защитаваме правата на тези в Китайската народна република, които бяха накарани да мълчат, и паметта на онези, които смело се изправиха, за да поискат основните си свободи", написа Блинкън в "Туитър".

Няколкостотин души вероятно са били убити при потушаването на мирните продемократични протести на площад "Тянанмън" от китайската армия, посочва ДПА. Точният брой на жертвите все още не е ясен. Хиляди хора бяха ранени или хвърлени в затвора.

Станете почитател на Класа