Сунак е в порой от критика за „глупавата“ схема Eat Out to Help Out

Сунак е в порой от критика за „глупавата“ схема Eat Out to Help Out
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

Риши Сунак е изправен пред порой от критики в навечерието на официалното разследване на Covid-19, след като водещият учен проф. Мартин Маккий, атакува неговата „впечатляващо глупава" схема „Яжте навън, за да помогнете", за която се смята, че е причинила внезапно увеличение на случаите на заразяване.
Ролята на министър-председателя като финансов министър по време на пандемията– както и тази на неговия предшественик на номер 10, Борис Джонсън – е подложена на все по-голямо внимание в ескалиращата игра на обвинения за Covid в Уестминстър, докато лейди Халет се готви да започне разследване на реакцията на правителството срещу пандемията.
Президентът на Британската медицинска асоциация, проф. Мартин Маккий, критикува също „нефункционалния" начин, по който правителството, включително Министерството на финансите при Сунак, пренебрегна научните съвети по време на пандемията.
В четвъртък във Върховния съд кабинетът предприе безпрецедентен опит да избегне предаването на разследване на нередактираното съобщение и дневниците на Джонсън в WhatsApp. Действието е продиктувано от убеждението, че ако материалите на Джонсън бъдат предоставени изцяло, тогава кабинетът ще трябва да направи същото по отношение и друга на информация, съхранявана в телефоните и дневниците на действащи министри, включително на самия Сунак .
Има признаци, че докато Джонсън ще бъде твърдо в полезрението на Халет, същото ще стане и със Сунак – особено по отношение на начина, по който Министерството на финансите не успя да включи учените в решенията и формулирането на политиката. Халет вече е изпратила въпроси до Джонсън, питайки дали са били потърсени научни доказателства и мнение преди стартирането на Eat Out to Help Out, което изглежда не е било така.
Проф. Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, член на комитета на Sage от съветници на министри, който представи писмени доказателства за разследването, каза, че спорната схема „Яжте навън, за да помогнете" – която даваше на хората отстъпки за хранене в ресторанти и кръчми – никога е обсъждана с учени. „Ако [бяхме консултирани], щях да съм наясно какво мисля за това. Що се отнася до мен, това беше изключително глупава идея и неприличен начин да се харчат обществени пари", каза Едмъндс.
Eat Out to Help Out стартира през август 2020 г. Тя позволи на вечерящите да ползват 50% отстъпка за повече от 160 милиона ястия на цена за хазната от около £850 милиона. В този процес това също доведе до увеличаване на новите инфекции с Covid-19 с между 8 и 17%, според едно проучване, проведено няколко седмици по-късно.
Говорител на правителството каза, че схемата е имала положителен ефект върху икономиката и работните места и отрече да има ясни доказателства, че е помогнала за разпространението на вируса. „Създадохме схемата Eat Out to Help Out, за да защитим 2 милиона работни места в хотелиерството и статистиката показва, че схемата е върнала 400 000 души от отпуск, като същевременно е възстановила безопасно доверието на потребителите. Местното приемане на схемата не е корелирано положително с нивата на Covid в нито един английски регион или област" каза говорителят.
Друго критично решение, определено да бъде разследвано от Халет, беше взето през септември 2020 г., когато правителството беше призовано от Сейдж да наложи мини блокиране, за да намали нарастващия брой случаи, като Джонсън и Сунак се противопоставиха на този ход.
МакКий каза, че приветства знаците, че разследването на Халет ще се занимава с това дали науката твърде често е пренебрегвана: „Много е окуражаващо, че лейди Халет разглежда подробно ролята на научните съвети при вземането на решения в правителството", каза той.
Бившият лорд-канцлер на Лейбъристката партия лорд Фалконър каза, че е ясно, че правителството на Сунак се опитва да дискредитира разследването, като казва, че то надхвърля правомощията си. „Те се опитват да направят така, че това да е част от пробуждането, да остане истаблишмънта", каза той.

Станете почитател на Класа