„САЩ пренебрегват причините, довели до кризата в контрола върху въоръженията“

„САЩ пренебрегват причините, довели до кризата в контрола върху въоръженията“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

„Представители на САЩ продължават да се преструват, че кризата в контрола върху въоръженията не е свързана с враждебната политика на Вашингтон към Москва", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар по повод изявленията, направени по-рано от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.
„Отбелязваме, че няма принципни нови точки, които биха резонирали с опасенията на Русия и биха взели под внимание нашите позиции. Говорим за същите стари призиви към Русия незабавно да възобнови сътрудничеството със САЩ за контрол на въоръженията, включително и по-специално, разработването на нов договор, който ще замени Нов СТАРТ, който изтича през 2026 г. Да се възобнови според американските условия, разбира се", отбеляза тя.
„Въпреки че Джейк Съливан се опита да опакова тези обаждания в по-цветна опаковка и дори очерта някои „бонуси", които очевидно трябваше да ги направят по-привлекателни за Русия, Вашингтон все още продължава да игнорира причините, довели до кризата в тази област. Американските представители продължават да се преструват, че тази криза не е свързана с откровено враждебната политика към нас, която в крайна сметка придоби формата на тотална хибридна война срещу страната ни", каза още дипломатът.
Според Захарова Русия не вижда признаци, че САЩ са готови да се откажат от целта си да нанесат „стратегическо поражение" на Русия и ефективно да елиминират Русия от международната арена като суверенен и равноправен политически актьор в името на придържане към контрола на оръжията, обявено от Вашингтон.
„Би било невъзможно да се отделят аспектите на контрола върху въоръженията от общия политически контекст, както предложи Джейк Съливан. Никой не трябва да има илюзии тук. И не трябва да се посочва опитът от Студената война: оттогава минахме през много други стъпки и научихме много, така че няма да позволим повторение на предишните ни грешки", каза говорителката.
Според Захарова, "ако САЩ и техните съюзници в антируската коалиция наистина са заинтересовани от съживяване на международната ситуация и искат да се върнат към съществена работа по контрола на въоръженията, те трябва преди всичко да се откажат от безотговорния и безразсъден стремеж да изградим света по американски шаблони на всяка цена и да се отклоним от пътя, който очевидно може да доведе до глобална катастрофа".
„Необходимо е най-накрая да се осъзнае, че ерата на безспорното господство на САЩ е към своя край и че няма да има връщане към нея. Целта засега е да разберем новата реалност и да започнем да създаваме основата на по-справедлива, балансирана и устойчива на стрес международна система, основана на истинско равенство, приобщаване и най-вече на неделима сигурност, както и на зачитане на интересите и тревогите на всички държави без изключение", подчерта тя.
Според Захарова контролът над въоръженията и механизмите за намаляване на стратегическите рискове могат да станат важен елемент от тази система, действайки като „предпазна мрежа" за нея.
„Русия не отхвърля и никога не е отхвърляла политическите и дипломатически методи за гарантиране на сигурността, които могат да имат различна форма и да се прилагат в различни формати. Животът обаче доказва, че такива методи могат да бъдат ефективни и жизнеспособни само ако всички страни наистина се стремят към равнопоставено и конструктивно сътрудничество и честно изпълняват постигнатите договорености, без да се опитват да мамят и да ги тълкуват в своя полза", добави Захарова.

Станете почитател на Класа