Military Watch: Русия предаде особено ценен военен актив на Беларус

Military Watch: Русия предаде особено ценен военен актив на Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.06.2023
  • Сподели:

Русия предаде ценен отбранителен актив на Беларус, който Минск вече използва във военните си учения. Това споделиха американски анализатори.

 

 

Military Watch: Русия предаде особено ценен военен актив на Беларус

 

 

Беларуските военни започнаха учения, в които бяха използвани ракетните системи «Искандер-М». Според американски експерти Минск е извършил имитация на удари срещу условен противник с помощта на най-новите оръжия, получени от Русия. Това съобщава изданието Military Watch.

„Искандер-М е особено ценен актив за въоръжените сили на Беларус“, считат авторите на американското издание.

Преди известно време в Беларус започнаха военни учения с участието на подразделения на ракетните войски, въоръжени с тактическите комплекси „Искандер-М“. Според авторите на Military Watch по време на тези маневри беларуските военни са симулирали удари с ядрено и хиперзвуково оръжие.

Беларус за кратко беше ядрена сила през 90-те години, наследявайки част от арсенала на Съветския съюз и запази голяма част от съветската ядрена инфраструктура непокътната въпреки натиска от страна на съседите да я унищожи. На фона на настоящето геополитическо напрежение Москва и Минск се споразумяха да разположат тактически ядрени оръжия на беларуска територия, което доведе до предоставянето на ракетните системи „Искандер-М“ на беларуските военни.

„Ракетите „Искандер-М“ използват полубалистични траектории с апогей 50 км. Тяхната скорост от близо 9 Маха и способността им да извършват обширни маневри по време на полет поставят полетните им характеристики отвъд възможностите на системите за прихващане като Patriot“, съобщават рецензентите на Military Watch.

Тъй като Беларус и Русия разчитат в голяма степен на комплекси като «Искандер», за да се противопоставят на много по-големите сили на НАТО, се очаква в тяхно въоръжение да започнат да навлизат ново поколение ракети, включително хиперзвукови планиращи апарати, които са още по-трудни за прихващане.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа