Президентската надпревара на Тръмп набира все по-голяма скорост

Президентската надпревара на Тръмп набира все по-голяма скорост
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.06.2023
  • Сподели:

Лойд Грийн
Полето на републиканците се разширява, но водещата преднина на 45-ия президент се запазва. Рон ДеСантис показа, че е неадекватен за задачата. По цифри той изостава от Тръмп на национално ниво и в щата, където ДеСантис е роден. Тръмп едва наскоро се появи там. Неспокоен и измъчван от ясно изразен дефицит на харизма, ДеСантис дори не може да реши как да произнася собственото си фамилно име. Той е на 44 години - достатъчно време, за да разбере този личен детайл.
След неуспешното му представяне на кампанията в Туитър, лицето на ДеСантис се навъси за постоянно. Той не се наслаждава на поставената задача. Президентските състезания са маратони и той не изглежда надарен с издръжливост.
Възпитаниците на администрацията на Тръмп не се справят по-добре. И Майк Пенс, нещастният бивш вицепрезидент, и Ники Хейли, незабравимият посланик в ООН, не предизвикаха особен ентусиазъм. Те са в застой в депресията на едноцифрени показатели въпреки годините пред очите на обществеността. И двамата идват с думата „продавам", щампована на челата им.
Почти мъченичеството на Пенс на 6 януари спечели малко аплодисменти от републиканската база. Неговата религиозна преданост предизвиква прозявки, а чистият му социален консерватизъм пред лицето на модерността вреди повече, отколкото помага.
Тръмп напълни Върховния съд с трима съдии, които помогнаха за отмяната на „Роу срещу Уейд". Той доказа своята гледна точка, приписа си заслугите, но е убеден относно това, което може да последва.
Пенс, напротив, обявява, че „прекратяването на абортите е по-важно от политиката". Това е губеща стратегия. В надеждно консервативните Канзас и Кентъки гласоподавателите отблъснаха опитите абортите да бъдат лишени от конституционна защита. В покера и политиката трябва да знаете кога да кажете „стига".
Що се отнася до Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, тя следва Тръмп и ДеСантис в родния си щат – а това никога не е добър знак. Когато се кандидатира за президент, Майк Помпео, вторият държавен секретар на Тръмп, се присмя на нейния мандат в ООН като незначителен. Много републиканци изглежда са съгласни.
Ако някой републиканец от Южна Каролина има шанс да стигне до национален билет, това е Тим Скот, младши сенатор на щата и един от тримата афроамериканци в горната камара. За разлика от Хейли, той не предизвиква подигравки. Той излъчва незаучено спокойствие; очите му не светят от претоварване с амбиции. Като повечето кандидат-републиканци обаче той се противопостави на сделката за тавана на дълга. В четвъртък вечер той гласува против вдигането на тавана заедно със социалиста Бърни Сандърс и прогресивната Елизабет Уорън.
Независимо от това, за да има значение уравновесеността на Скот, Тръмп ще трябва сериозно да се спъне. Бившият президент вече е обвинен в престъпление в Манхатън и е осъден за сексуално насилие над Е. Джийн Карол, нито едно от които не е накърнило вътрешнопартийното му положение. Наистина висящите наказателни обвинения изглеждат като подарък. Съперниците на Тръмп, ДеСантис и Пенс, рефлексивно нападнаха Алвин Браг, окръжния прокурор на Манхатън и не би било възможно по друг начин.
Дали Джак Смит, специалният прокурор, ще обвини Тръмп, е задаващият се въпрос без отговор. И все пак, ако миналото е прелюдия, непрекъснато разрастващото се републиканско поле е готово да даде тласък на Тръмп, ако и когато той попадне под засилен правен обстрел. Връщайки се към 2016 г., нито едно обвинение или бомба не се оказаха достатъчно мощни, за да го потопят. Накрая всички се събраха под знамето, а и едно раздуто поле ще размие опозицията срещу Тръмп.
Демократите не бива да приемат погрешно правните проблеми на Тръмп като плъзгаща се пътека към тяхното преизбиране. Джо Байдън е изключително непопулярен, въпросите за неговата физическа и умствена острота изобилстват, а белезите от инфлацията остават винаги присъстващи. Падането му на сцената в четвъртък във Военновъздушната академия породи допълнителни съмнения.
В същото време Хънтър Байдън, неговият оцелял син, получава много нежелано внимание. Подобно на Тръмп, той също може да бъде обвинен.

Станете почитател на Класа