Ердоган встъпва в длъжност, ще смени правителството

Ердоган встъпва в длъжност, ще смени правителството
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.06.2023
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който бе преизбран на втория тур на гласуването, положи клетва в парламента вчера. Ердоган встъпи в длъжност за втори път, след като премина от парламентарна към президентска система на управление през 2017 г.
Събитието по откриването започна в 15:00 часа. След като избраният президент прочете текста на клетвата от трибуната, основните формалности приключиха.
Присъстваха ръководители на чужди държави и правителства, министри и други представители. " 20 държавни глави и 45 министри от различни страни участваха в церемонията по встъпването в длъжност на господин президента Ердоган. Присъстваха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също пристигна в Турция, за да участват в церемонията, а също генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хусеин Ибрахим Таха", казаха от администрацията на турския лидер.
Русия бе представена на церемонията от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин „от името на руския президент Владимир Путин".
Междувременно наблюдателите и медиите са по-заети със състава на новото правителство. Според вестник "Хюриет" има почти пълна смяна на правителството. Министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи може да са изключение, но президентът все още не е взел окончателно решение в това отношение, пише вестникът.
На 1 юни Централната избирателна комисия на Турция публикува окончателните резултати от втория тур на изборите на 28 май. Според тях Ердоган бе преизбран с 52,18% от гласовете, докато съперникът му, опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу, има 47,82%.

Станете почитател на Класа