Bloomberg: ЮАР ще предостави на Путин дипломатически имунитет

Bloomberg: ЮАР ще предостави на Путин дипломатически имунитет
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

ЮАР ще предостави на Владимир Путин дипломатически имунитет преди срещата на БРИКС, пише анализаторът на Bloomberg Пол Ричардсън.

 


Bloomberg: ЮАР ще предостави на Путин дипломатически имунитет

 

Според автора южноафриканските власти предоставят дипломатически имунитет на длъжностни лица от групата страни БРИКС, които ще проведат две срещи на високо ниво през следващите месеци. Така имунитетът се разпростира върху външните министри на страните членки на блока, които ще се съберат в Кейптаун на 1 и 2 юни.

Държавните глави, включително руският президент Владимир Путин, ще получат абсолютно същия имунитет, според съобщение на Министерството на международните отношения и сътрудничество.

На 22-24 август в Южна Африка ще се проведе срещата на върха на БРИКС с лидерите на страните, където руският президент беше официално поканен. Анализаторът подчертава, че властите на републиката са обявили предоставянето на имунитет, след като Международният наказателен съд (МНС), чийто член е Южна Африка, издаде заповед за арест на Владимир Путин.

„Южна Африка предоставя имунитет за срещите на БРИКС след поканата на Путин“, се казва в статията.

Междувременно властите подчертаха, че имунитетите «не отменят нито една заповед, която може да бъде издадена от който и да е международен трибунал срещу всеки участник в конференцията».

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа