Напрегнатото пътуване на Байдън и Маккарти към сделка за дълга

Напрегнатото пътуване на Байдън и Маккарти към сделка за дълга
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

Когато Кевин Маккарти се бореше в началото на тази година да получи достатъчно гласове от собствените си републиканци, за да стане председател на Камарата на представителите, президентът на Демократическата партия Джо Байдън нарече продължилата сага „национален срам".
По време на месеците напрегнат обмен относно тавана на дълга на САЩ, Маккарти също предприе някои удари срещу Байдън. С аргумента, че Байдън трябва да се срещне с него, за да обсъдят исканията му за вдигане на тавана на дълга през март, Маккарти се подигра с напредналата възраст на 80-годишния президент. „Бих донесъл обяд в Белия дом. Бих избрал мека храна, ако това е, което той иска. Каквото и да е необходимо, за да се срещнем", каза Маккарти пред репортери.
През последните няколко седмици обаче и двамата спряха закачките и създадоха споразумение, което ще доведе до гласуване в Конгреса за спиране на тавана на дълга на САЩ и избягване на фалит, който би причинил икономически хаос на страната. Подобно на сделката, която сключиха, връзката между двамата мъже не изглежда красива, но изглежда е свършила работата.
„Мисля, че той преговаряше с мен добросъвестно. Той удържа на думата си. Той каза какво ще направи. Той направи това, което каза, че ще направи", каза Байдън за Маккарти.
Сделката ограничава федералните разходи и принуждава повече бедни хора да работят за хранителни помощи, отстъпки, които демократите мразят. Но също така запазва голяма част от Закона за намаляване на инфлацията на Байдън и поставя следващото сблъскване на тавана на дълга през 2025 г., което републиканците мразят.
Двамата лидери са странни политически другари. Байдън, бивш сенатор-ветеран от Делауеър, говори за дните, когато и двете страни често се събираха, за да решават належащи проблеми. Въпреки че първоначално призова таванът на дълга да бъде повишен без преговори, в крайна сметка той направи компромиси.
Маккарти, 58-годишен калифорниец, е представител на бойния стил на републиканската политика, който пусна корени в дясната конгресна група Tea Party, сформирана по време на администрацията на Обама, която разцъфтя, когато Доналд Тръмп беше президент.
Той се издигна в партийните редици, настоявайки за намаляване на данъците за компаниите и намаляване на държавните разходи и сега председателства непокорно членство в Камарата на републиканците, в което радикални законодатели заплашиха да го принудят да напусне поста на говорител, освен ако не заеме много твърда линия с белите Къща.
След първоначалната среща на 1 февруари в Белия дом, оптимистичният Маккарти прогнозира, че той и Байдън ще намерят общ език и скоро ще се срещнат отново. Вместо това последва тримесечно бездействие. Дори след като преговорите най-накрая започнаха сериозно, Маккарти написа в Туитър за Байдън: „Той би предпочел да бъде първият президент в историята, който не е платил дълга си, отколкото да рискува да разстрои радикалните социалисти, които в момента управляват демократите".
Но тонът му се промени, когато и двете страни се придвижиха към сделка миналата седмица, изразявайки уважението си към преговарящите в Белия дом, казвайки: „Те са много интелигентни, много уважавани и от двете страни. Те си знаят работата, те знаят цифрите."
Републиканецът от Камарата на представителите Патрик Макхенри, ключов преговарящ в преговорите, каза миналата седмица за двамата лидери: „Това, което видях в Овалния кабинет вчера, беше желание да се ангажират един с друг по искрен начин".
Сътрудниците на Байдън казват, че отношенията са до голяма степен сърдечни и делови и че президентът признава, че говорителят има проблеми с председателството на различните партийни фракции.

Станете почитател на Класа