Байдън и Ердоган обсъдиха двустранните връзки, сътрудничеството в НАТО

Байдън и Ердоган обсъдиха двустранните връзки, сътрудничеството в НАТО
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

„Президентът на Съединените щати Джо Байдън и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на НАТО за укрепване на трансатлантическата сигурност", се казва в съобщение на Белия дом.
„Президентът Джоузеф Р. Байдън младши се обади днес на президента Реджеп Тайип Ердоган, за да го поздрави за преизбирането му за президент на Турция. Президентите изразиха своя споделен ангажимент да продължат да работят заедно като близки партньори за задълбочаване на сътрудничеството между нашите страни и народи" се казва в изявлението.
„Те също обсъдиха готовността си като съюзници в НАТО да се справят с регионалните и глобалните предизвикателства, включително укрепването на трансатлантическата сигурност на срещата на върха на НАТО във Вилнюс", гласи изявлението на Белия дом.
Срещата на върха на НАТО през 2023 г. е планирана да бъде в литовската столица Вилнюс на 11-12 юли.
Байдън каза пред журналисти, че по-рано е обсъдил с Ердоган възможното присъединяване на Швеция към НАТО, като добави, че възнамерява да продължи консултациите с турския президент следващата седмица.
Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г., но Турция незабавно блокира техните кандидатури за влизане в водения от САЩ блок, изисквайки скандинавските страни да обявят кюрдските организации за терористични групи и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или съучастие в 2016 г. неуспешен опит за преврат в страната.
За да разрешат тези въпроси, Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум преди срещата на върха на НАТО през 2022 г., определяйки конкретни стъпки, които тези две скандинавски страни трябва да предприемат според Турция.
На 30 март турският парламент одобри законопроект за ратифициране на протокола за членство на Финландия в НАТО. На 4 април Хелзинки беше официално приет в Северноатлантическия алианс като негов 31-ви член.

Станете почитател на Класа