Кит - предполагаем руски шпионин - се появи отново край Швеция

Кит - предполагаем руски шпионин - се появи отново край Швеция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

Кит белуга, появил в Норвегия със сбруя през 2019 г., се появи отново край бреговете на Швеция, което предизвика спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот
Открит за първи път в далечния северен регион Финмарк на Норвегия, китът прекарал повече от три години бавно движейки се покрай горната половина на норвежкото крайбрежие, преди внезапно да се ускори през последните месеци, за да покрие втората половина и да премине към Швеция.
В неделя той беше наблюдаван в Хунебостранд, край югозападното крайбрежие на Швеция. „Не знаем защо той се е ускорил толкова бързо точно сега. Особено е озадачаващо, защото китът се е отдалечавал много бързо от естествената си среда. Възможно е хормони да го карат да си намери половинка. Или може да е самотата, тъй като белугите са много социален вид – може да се окаже, че той търси други белуги", каза Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale.
Най-близката популация на белуги се намира в архипелага Свалбард, който се намира по средата между северния бряг на Норвегия и северния полюс. Смята се, че китът не е виждал нито една друга белуга от пристигането си в Норвегия през април 2019 г.
Норвежците му дадоха прякора Хвалдимир – каламбур на кит на норвежки, hval, и намигване към предполагаемата му връзка с Русия.
Когато китът се появи за първи път в норвежка Арктика, морските биолози от норвежката дирекция по рибарство свалиха от него направена от човека сбруя. Сбруята имаше стойка, подходяща за екшън камера, и думите Equipment St Petersburg, отпечатани върху пластмасовите закопчалки.
Служители на дирекцията казаха, че Хвалдимир може да е избягал от заграждение и може да е бил обучен от руския флот, тъй като изглежда свикнал с хората.
Баренцово море е стратегическа геополитическа зона, където се наблюдават движенията на западни и руски подводници. Това е и входът към Северния морски път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан. Китовете белуга, които могат да достигнат размер от около шест метра (20 фута) и живеят между 40 и 60 години, обикновено обитават ледените води около Гренландия, Северна Норвегия и Русия.
Москва не е публикувала официална реакция на норвежките спекулации, че той може да е „руски шпионин".

Станете почитател на Класа