WSJ: Контраофанзивата на Киев проправя пътя за диалог с Русия

WSJ: Контраофанзивата на Киев проправя пътя за диалог с Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.05.2023
  • Сподели:

Привидно възможната контраофанзива на киевския режим може да "проправи пътя" за мирни преговори между Русия и Украйна до края на годината, като Китай е един от посредниците, съобщи в неделя Wall Street Journal, цитирайки европейски служители.
Според вестника ключови представители от Съвета за национална сигурност на САЩ подкрепят идеята за провеждане на преговорите между Киев и Москва. Въпреки това Държавният департамент на САЩ и ЦРУ са скептични към идеята и биха искали да видят резултата от потенциалната украинска контраофанзива, преди да предприемат каквито и да било дипломатически стъпки.
Wall Street Journal също така посочва, че тази „промяна в западното мислене" се случва на фона на сериозната загриженост на западните страни, че няма да могат да поддържат необходимото ниво на военна помощ за режима в Киев в бъдеще. Въпреки това някои западни държави искат да видят дали Китай е в състояние да успокои конфликта, което също показва промяна в начина, по който Западът вижда ролята на Пекин.
Медийните предположения за потенциална контраофанзива на украинските войски се разпространяват в продължение на няколко месеца, като различни потенциални начални дати се обсъждат публично. По-рано руското външно министерство подчерта, че такива открити спекулации в рамките на западните страни относно очакванията за предстояща украинска контраофанзива само потвърждават прякото участие на тези страни в конфликта.
На 23 април секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов отхвърли призивите за диалог за уреждане на конфликта с Русия, изисквайки повече оръжия от Запада. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва винаги е подкрепяла провеждането на преговори, но диалогът по ситуацията около Украйна е възможен само ако се вземат предвид законните интереси и опасения на Русия.

Станете почитател на Класа