Трудни преговори за мир между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

Трудни преговори за мир между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

САЩ са домакини на трудни преговори за мир между Армения и Азербайджан относно анклава Нагорни Карабах, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

Дискусиите се водят под егидата на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Те би трябвало да продължат до четвъртък. В тях участват министрите на външните работи на двете страни.

Напрежението между Армения и Азербайджан ескалира отново, когато Баку обяви преди десетина дни, че е инсталирала първи контролен пункт на входа на Лачинския коридор, единствения път между Нагорни Карабах и Армения. Нагорни Карабах от няколко месеца е под блокада и страда от недостиг на продукти и прекъсвания на тока. Армения смята, че това е нарушение на договореното с Азербайджан прекратяване на огъня.

Преговорите под егидата на САЩ стават няколко дни след обиколка в региона на френската външна министърка Катрин Колона. По време на визитата си в Азербайджан тя призова страната да възстанови незабавно безпрепятственото движение по Лачинския коридор. Колона изрази увереност за мирно уреждане на конфликта въпреки дълбоките разногласия между двете страни.

Днес Блинкън разговаря при закрити врата с външни министри на страните в конфликт. Разговорите се водят в конферентен център близо до Вашингтон. Те бяха първо двустранни, между Блинкън и всеки един външен министър, а после и тристранни.

Станете почитател на Класа