CNN: Вашингтон изгуби доверието на Европа — причината не е само Тръмп, но и Байдън

CNN: Вашингтон изгуби доверието на Европа — причината не е само Тръмп, но и Байдън
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Четиригодишното президентство на Доналд Тръмп беше сериозен шок за отношенията между ЕС и САЩ — но Джо Байдън до момента не успя да върне напълно доверието на европейците, че на Вашингтон може да се разчита, констатира наблюдателят на CNN Люк Макгий. Както пише журналист на уебсайта на канала, много европейци се страхуват, че самият Тръмп или някой като него може да се върне в Белия дом — и освен това забелязаха, че Байдън до голяма степен остава верен на протекционистичния курс на своя предшественик.

 

 

CNN: Вашингтон изгуби доверието на Европа - причината не е само Тръмп, но и Байдън

 

 

Тръмп беше „хаотичен“ лидер, който безмилостно критикуваше европейските партньори на Вашингтон, заплашваше с търговски войни в сектори, вариращи от „производство на сирене до производство на самолети“, постави под съмнение основополагащите принципи на НАТО и също така атакува Европейския съюз – например, заявявайки че ако беше начело на Обединеното кралство, той просто нямаше да плати £50 милиона, които Лондон дължи на Брюксел, изброява наблюдателят на CNN.

Европейците не успяха да оставят епохата на Тръмп зад гърба си — и според Макгий има две основни причини за това.

„Първо, ако Тръмп се случи веднъж, тогава той или някой като него може да се случи отново. И второ, Байдън, според европейците, до голяма степен продължи външната политика на Тръмп по отношение на търговския протекционизъм и оказването на максимален натиск върху Китай“, пояснява авторът.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа