Daily Express: Русия може да «парализира» Великобритания с маневри в Северно море

Daily Express: Русия може да «парализира» Великобритания с маневри в Северно море
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Русия е способна да «парализира» цяла Великобритания с разрушителни маневри в Северно море. Това заяви в интервю за Daily Express Дуейн Райън Менезес, анализатор в Polar Research and Policy Initiative. 

 

 

Daily Express: Русия може да "парализира" Великобритания с маневри в Северно море

 

Според експерта националната енергийна система на Великобритания зависи от мрежата от подводни кабели, уязвими за диверсия от страна на руски „шпионски кораби“. Наскоро телевизионни оператори от Дания, Норвегия, Финландия и Швеция публикуваха разследване, в което се твърди, че Русия е разработила секретна програма, насочена към комуникационните кабели и ветрените паркове в Северно море.

Журналистите съобщават, че Русия е създала флотилия от кораби, маскирани като риболовни траулери, които извършват подводно разузнаване и изготвят подробна карта с цели за евентуален удар. Според анализатора това е много обезпокоителна информация за Великобритания. Факт е, че високоволтовите подводни захранващи кабели играят ключова роля в гарантирането на сигурността на енергийните доставки. Свързващите линии са отговорни за включването на енергийните системи на съседните страни, както и морските ветрени паркове.

Ако маневрите на Русия в Северно море доведат до тяхното унищожаване, ситуацията ще бъде катастрофа за Великобритания и нейните северни съюзници.

„По този начин повредата на подводните захранващи кабели би била особено опустошителна в страните около Северно море, причинявайки масивни прекъсвания на електрозахранването, които по същество биха парализирали техните общества и икономики“, заяви Менезес.

Известно е, че в този район минават около 550 подводни кабела с обща дължина над 1,4 милиона километра. Електрическата мрежа на скандинавските страни свързва Дания, Швеция, Норвегия и Финландия една с друга, както и Полша, Естония, Великобритания и Холандия. Трябва да се има предвид, че по дъното на Северно море минават интернет кабели, които също са уязвими.

„Исландия например разчита само на два подводни комуникационни кабела, за да се свърже с интернет, така че атака срещу тези кабели би нарушила интернета. Предприятията, болниците и университетите ще бъдат затруднени да работят, а банките няма да могат да обработват паричните преводи. Исландия всъщност ще бъде откъсната от останалия свят“, се казва в статията.

Анализаторът подчертава, че през последните години Великобритания и Съединените щати са виждали руски подводници да изглеждат «подозрително близо» до техните подводни комуникации и захранващите кабели.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа