Най-богатият банкер в Азия: Доларът е най-големият финансов терорист

Най-богатият банкер в Азия: Доларът е най-големият финансов терорист
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Най-богатият банкер в Азия, главен изпълнителен директор на една от най-големите индийски банки Kotak Mahindra Удай Котак нарече щатския долар най-големият финансов терорист. Според икономиста САЩ използват американската валута като инструмент за политически и икономически натиск. Това съобщава РИА Новости,  позовайки се на церемонията по връчването на ET Awards в Делхи.

 

 

Най-богатият банкер в Азия: Доларът е най-големият финансов терорист

 

Най-богатият банкер в Азия, главен изпълнителен директор на една от най-големите индийски банки Kotak Mahindra Bank Удай Котак разкритикува щатския долар. Икономистът твърди, че Съединените щати използват американската валута като инструмент за натиск в международната политика.

„Искрено вярвам, че най-големият финансов терорист в света е американският долар. Всичките ни пари са в  nostro сметки, а някой в ​​САЩ може да каже във всеки един ден, че няма да можете да ги изтеглите от утре сутринта. И всичко за вас приключва», каза той.

Банкерът счита, че понастоящем световната общност „отчаяно търси алтернативна резервна валута“. Икономистът уточнява, че това е най-подходящият момент индийската рупия да стане такава опция.

„Не мисля, че Европа може да създаде своя собствена резервна валута, защото ЕС представлява множество европейски държави. Не мисля, че Обединеното кралство или Япония биха имали смелостта да заемат тази позиция, въпреки че и британският паунд, и йената са свободни валути. Мисля, че Китай има сериозен проблем с доверието в много страни по света“, каза икономистът.

Най-големият банкер обаче предупреди, че предстои още много сериозна работа за утвърждаване на рупията като световна валута. Предприемачът подчерта, че Индия трябва да изгради «надеждни механизми», за да спечели доверието на другите държави за използването на индийската валута.

„Индия трябва да създаде структура, която не зависи от ничия прищявка. Механизмите трябва да са надеждни. На Индия трябва да се вярва. Всяка доларова банкнота има надпис «Вярваме в Бога». Ние трябва да получим надпис, който казва „в Индия имаме доверие“, така че останалият свят да инвестира парите си в алтернативна на щатския долар валута. Настана време да направим опит, което вероятно ще ни отнеме десетина години“, обобщи Котак.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа