DWN: «Пътят към единна армия на ЕС» — Германия поглъща войските на Холандия

DWN: «Пътят към единна армия на ЕС» — Германия поглъща войските на Холандия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Сухопътните сили на Холандия са преминали изцяло под контрола на Берлин, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Това стана в рамките на процеса на интеграция на армиите на двете страни. Някои наблюдатели считат, че тази инициатива е тест за създаването на единна общоевропейска армия. Други виждат в това опит за формиране на по-голям противовес на САЩ в рамките на НАТО, пише германското издание.

 

 

DWN: "Пътят към единна армия на ЕС" - Германия поглъща войските на Холандия

 

 

За дълбоката интеграция на сухопътните сили Берлин и Хага се договориха през декември миналата година, отбелязва вестникът. Тогава от Бундесвера заявиха, че военните операции на Русия в Украйна «ускориха процеса на преосмисляне на проблема за готовността на Европа за военна отбрана като обща задача».

Всъщност задълбочаването на сътрудничеството започна отдавна. Още през 1995 г. е създадена първата германско-холандска военна част, която страните командват под ред с интервал от три години. Процесът на обединяване на армиите се ускори през 2013 г. Вече беше тренирано съвместното командване на танкови групи, механизирани бригади и военноморските сили.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа