Пхенян: Споразумението между САЩ и Южна Корея способства за ескалацията на напрежението

Пхенян: Споразумението между САЩ и Южна Корея способства за ескалацията на напрежението
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Северна Корея заяви, че постигнатото неотдавна споразумение между САЩ и Южна Корея за засилване на разполагането на американски стратегически сили в региона води до ескалация на напрежението, поради което регионът е "на ръба на ядрената война", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Южна Корея Юн Сук-йол проведоха среща на високо равнище, по време на която Байдън обеща да даде на Сеул повече информация за ядреното си планиране при евентуален конфликт със Северна Корея, на фона на нарастване на притесненията относно оръжейните програми на Пхенян и американския ядрен чадър. Двамата лидери се споразумяха да засилят отбраната на Южна Корея и редовно да разполагат американски стратегически сили.

Като част от усилията, за първи път от 80-те години на миналия век насам подводница с ядрени балистични ракети на ВМС на САЩ ще посети Южна Корея.

КЦТА заяви, че споразумението предвижда готовността на съюзниците да предприемат "най-враждебните и агресивни действия" срещу Северна Корея. Според агенцията разполагането на американски стратегически сили дестабилизира ситуацията на Корейския полуостров и цели да изгради "агресивни и затворени военни блокове" в региона.

"Целта е да се избегне отговорността за най-тежките ядрени престъпления, които е извършила, като систематично унищожава и нарушава системата за неразпространение на ядрените оръжия, и по-специално като тласка ситуацията на Корейския полуостров към ръба на ядрена война", добавя корейската агенция. "Това е хегемонистичната зловеща цел, преследвана от САЩ, да превърнат цяла Южна Корея в най-големия си аванпост за ядрена война в Далечния изток и ефективно да я използват за постигане на стратегията си за господство в света."

Пхенян реагира гневно на срещата на върха между Юн и Байдън, като заяви, че тя е затвърдила намеренията му да усъвършенства своите военни сили за "ядрено възпиране".

 
 

Станете почитател на Класа