Макрон: Ще осигурим цялата необходима помощ на Украйна

Макрон: Ще осигурим цялата необходима помощ на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Президентът на Франция Еманюел Макрон повтори днес пред украинския си колега Володимир Зеленски ангажимента си да бъде осигурена цялата необходима помощ на Украйна, за да възстанови тя своя суверенитет и териториална цялост, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

 

В телефонен разговор между двамата лидери Макрон е изтъкнал европейската координация в областта на оказване на военна помощ, за да може да се отговори на нужните на Украйна в тази насока в дългосрочен план, пояснява френското президентство.

Уверенията са направени в момент, в който Киев се готви за голяма контраофанзива. Тя може да започне в идните седмици благодарение на западното военно оборудване, доставено на Украйна.

В телефонния разговор Макрон и Зеленски също така са говорили и за средствата за консолидиране на международната подкрепа за Украйна, за потвърждаване на европейската перспектива пред тази страна и насърчаване на сигурността и стабилността в Европа.

В съобщението на Елисейския дворец относно телефонния разговор на Макрон със Зеленски не се споменава нищо относно телефонния разговор на Зеленски с китайския президент Си Цзинпин, проведен по-рано през седмицата, предаде БТА.

Станете почитател на Класа