Талибаните отхвърлиха руското твърдение, че Афганистан е заплаха за сигурността

Талибаните отхвърлиха руското твърдение, че Афганистан е заплаха за сигурността
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Талибаните отхвърлиха изказване на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че въоръжените групировки в Афганистан застрашават регионалната сигурност, предаде ДПА.

 

 

Главният говорител на ислямистите Забиула Муджахид каза, че някои от последните атентати в Афганистан са били дело на граждани на други държави от региона.

"Важно е въпросните правителства да спазват задълженията си", каза Муджахид.

На заседание с колегите си от Шанхайската организация за сътрудничество в петък Шойгу заяви, че "въоръжените групировки от Афганистан са сериозна заплаха за сигурността на централноазиатските страни", предаде БТА.

Откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан, от афганистанска територия бяха извършени няколко ракетни нападения срещу Таджикистан и Узбекистан. Отговорност за тези атаки пое екстремистката групировка "Ислямска държава".

Силите на талибаните от време на време нападат скривалищата "Ислямска държава". Пак според талибаните те са успели да разгромят остатъците от конкурентната им групировка.

"Като отговорна власт правителството на Ислямско емирство Афганистан не позволява на никого да използва афганистанската територия за нападения срещу други страни и затова очаква и другите страни, особено тези от региона, да не позволяват на афганистанска територия да влизат лица с деструктивни цели", заяви Муджахид.

 

Станете почитател на Класа