„Наводнени с оръжия и параноя, САЩ се разклащат от стрелба“

„Наводнени с оръжия и параноя, САЩ се разклащат от стрелба“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Рамон Антонио Варгас
Поредицата скорошни стрелби в цялата страна, на които станаха жертви американци, не само ясно илюстрират как САЩ са наводнени с оръжия. Всичко също така показа как хора, които са параноични от горчивия политически климат в нацията, вярват, че могат да използват оръжията безнаказано благодарение на законите за огнестрелните оръжия и уставите за самозащита, които в много щати са изключително позволителни, според експерти, които разговаряха с Guardian.
„Много хора, които не трябва да имат оръжия, които не се нуждаят от тях, които не знаят как да ги използват безопасно, се радват на спусъка. И неизбежно е това да доведе до трагедии, каквито виждаме." каза президентът на Global Action on Gun Violence, Джонатан Лоуи.
В реч в законодателната зала американският сенатор от Демократическата партия Кънектикът Крис Мърфи добави: „Убийствата с огнестрелно оръжие сега са просто начинът, по който работим по разочарованието си. Това е антиутопия, която сме избрали за себе си."
Проучване на Харвардския университет от 2016 г. установи, че „няма добри доказателства, че използването на огнестрелно оръжие при предполагаема самозащита намалява вероятността от нараняване". Авторът на изследването, Дейвид Хеменуей, откри някои доказателства, че притежаването на пистолет за такава цел може да намали вероятността от загуба на имущество. „Но също толкова убедителни са доказателствата, че наличието на друго оръжие, като лютив спрей или бейзболна бухалка, също ще намали вероятността от загуба на имущество", каза Хеменуей.
Независимо от това производителите на оръжия в САЩ успяват да продават продуктите си бързо – някои експерти изчисляват, че в страната, чието население е около 332 милиона, циркулират повече от 400 милиона огнестрелни оръжия. Експертите казват, че производителите на оръжия са направили това, като колективно са убеждавали купувачите, че притежаването на огнестрелно оръжие е както конституционно право, така и ефективен инструмент, който да им помогне да се предотвратят потенциални опасности, разигравайки най-лошите сценарии, които малко хора са статистически вероятно да преживеят, но които получават непропорционално внимание от медии и политически партизани.
Повечето щати на САЩ сега позволяват на жителите да носят скрит пистолет без разрешение, което за да се получи обикновено изисква известно ниво на обучение. Експерт по самозащита Пакстън Куигли казва, че такава инструкция е от съществено значение, за да бъде отговорен собственик на огнестрелно оръжие. „Има много добри курсове, които ще обяснят кога можете да стреляте с пистолет и дали трябва да стреляте с него при определени обстоятелства", каза Куигли, добавяйки, че тя е започнала да носи пистолет, след като нейна приятелка е била изнасилена. „Но много хора просто ще отидат в оръжеен магазин, ще кажат „това е сладък пистолет", ще го вземат, ще видят, че могат да се справят с него и ще си тръгнат."
Междувременно най-малко 28 американски щата, заедно с територията на Пуерто Рико, позволяват на хората да прибягват до оръжие, за да посрещнат агресор със смъртоносна сила, без да е необходимо да се опитват да се оттеглят, стига да са законно на това място, според Националната конференция на Щатски законодателни органи. Информацията от конференцията добавя, че най-малко 10 щата споменават правото на човек да „отстоява позицията си".
За много експерти неизбежният резултат от тези реалности е културата на бързо задействане. Тя бе изложена на световно ниво чрез страшен двуседмичен период, който започна със стрелбата на 13 април по 16-годишния Ралф Ярл, прострелян и ранен в Канзас Сити, Мисури, от мъж, на чиято врата звънна, след като отишъл на грешен адрес да вземе братята и сестрите си.
20-годишната Кейлин Гилис беше застреляна два дни по-късно в щата Ню Йорк, когато колата, в която се возеше, спряла на алеята на грешен адрес. Три дни след това гимназиалните мажоретки Пейтън Уошингтън и Хедър Рот бяха застреляни в Елгин, Тексас, след тренировка, когато Рот по невнимание почти се качи в кола, която силно приличала на нейната, но всъщност била на стрелеца.
В същия ден, шестгодишната Кинсли Уайт и нейните родители бяха застреляни от съсед в Гастония, Северна Каролина, след като баскетболна топка, с която детето играеше, се търкулна в двора на нападателя. А в Илинойс във вторник полицията обвини мъж, че е застрелял своя съсед, 59-годишния Уилям Мартис, докато Мартис е използвал духалка за листа в собствения си двор.
Стрелбите на Ярл, Гилис, Уошингтън, Рот, Уайт, нейните родители и Мартис доведоха до арести, но остава да се види дали техните обвинени нападатели ще бъдат осъдени. Например през 2013 г. и 2021 г. съответно в Невада и Уисконсин съдебните заседатели оправдаха Джордж Цимерман за убийството на Трейвон Мартин и Кайл Ритенхаус за убийството на Джоузеф Розенбаум и Антъни Хубер, след като те твърдяха, че са стреляли при самоотбрана.

Щатските законодателни органи и федералното правителство на САЩ биха могли поне да ограничат шансовете за разгръщане на случаи като тези, ако въведат мерки, които „отделят хората, които не са отговорни собственици на оръжие, от техните оръжия", каза Майк Лоулър, професор по наказателно правосъдие в университета в Ню Хейвън в Кънектикът. Лоулър е автор на първия от националните закони за „червен флаг", който позволява в съдилищата да бъдат подавани петиции, за да разрешат на полицията да конфискува оръжия от лице, което е преценено като опасно за себе си или за другите. Щатът пет години по-рано забрани оръжията в стил на нападение.
Лоулър каза, че твърдо вярва, че законодателството е причината Кънектикът и щатите, които се стремят да изградят подобни системи – включително Ню Йорк, Ню Джърси и Масачузетс – постоянно имат нива на смъртност от огнестрелно оръжие сред най-ниските в САЩ, въпреки че са по-високи от много други места по света, където оръжията не са толкова културно или законово утвърдени.
„Докато има повече оръжия в обращение в тази страна, отколкото има отговорни собственици на оръжия, обществената политика трябва да намалява тази празнина", каза Лоулър.
Ден след като Лоулър направи тази забележка пред Guardian, губернаторът на Колорадо подписа четири законопроекта за контрол върху оръжията, като щатът продължи опитите си да се съобрази с дългата си история на масово насилие с оръжие.

Станете почитател на Класа