Меркел: „Използвах всичко, за да се опитам да предотвратя конфликта в Украйна“

Меркел: „Използвах всичко, за да се опитам да предотвратя конфликта в Украйна“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Бившият германски канцлер Ангела Меркел каза, че е използвала всички средства, с които разполага, за да се опита да предотврати настоящия конфликт в Украйна.
„Използвах всичко, с което разполагах, за да се опитам да предотвратя тази ситуация", каза Меркел в интервю за германския всекидневник Die Zeit.
„Фактът, че не успях, не е доказателство, че е било грешно да се опита. Дипломацията е необходимост", отбеляза бившият канцлер.
Въпреки това. Меркел многократно защитаваше политиката си спрямо Русия. Тя нарече правилни усилията за разрешаване на конфликта в Източна Украйна след събитията в Крим през 2014 г. като част от т. нар. Мински споразумения.
„Подкрепям тези дипломатически усилия", каза бившият ръководител на германското правителство и добави, че е „много притеснена" за Украйна.
„За мое голямо съжаление имаше доста хора, които не се интересуваха от това", призна Меркел. Според нея в Европейския съвет Германия и Франция са положили усилия за разрешаване на конфликта в Източна Украйна.
Бившият канцлер на Германия каза, че е разговаряла много с бившия президент на Украйна Пьотр Порошенко и настоящия президент Владимир Зеленски. "Президентът Зеленски беше много критичен към Минските споразумения. Той вече каза това по време на предизборната си кампания и отбеляза, че ги смята за неосъществими", каза Меркел. Тя отбеляза, че според украинските политически лидери това споразумение не е популярно в Украйна и е било много трудно да се приложи политически.
В интервю за Die Zeit, публикувано на 7 декември 2022 г., Меркел заяви, че споразуменията от Минск от 2014 г. са опит Украйна да спечели време. Тя каза "на всички беше ясно, че конфликтът е замразен и проблемът не е решен".
По-късно руският президент Владимир Путин каза, че намира изявлението на Меркел за „напълно неочаквано и разочароващо".

Станете почитател на Класа