Sohu: Лавров се застъпи за Китай, публично поставяки на място генералния секретар на ООН

Sohu: Лавров се застъпи за Китай, публично поставяки на място генералния секретар на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Главата на руското външно министерство Сергей Лавров се застъпи за Китай, поставяйки генералния секретар на ООН Антонио Гутериш на мястото му. Това споделиха журналистите от Китай.

 


Sohu: Лавров се застъпи за Китай, публично поставяки на място генералния секретар на ООН

 

През последните месеци има все повече и повече новини, че някои страни започват да използват китайския юан вместо щатския долар. Нещата стигнаха до там, че генералният секретар на ООН обърна внимание на случващото.

Той се усъмни, че в близко бъдеще ще се появи достойна алтернатива на долара. Както отбелязват журналистите от Китай, Гутериш отново е демонстрирал своята пристрастност към незападните страни. Това съобщава Sohu.

„Генералният секретар на ООН трябва да отстранява разногласията в света и да се застъпва за стабилност. Вместо това той прокарва интересите на Съединените щати и се застъпва за запазването на реда, установен от западните страни “, отбелязват наблюдателите на китайското издание.

Авторите на Sohu твърдят, че думите на генералния секретар на ООН са предизвикали разгорещен дебат в света. Стигна се до там, че руският външен министър Сергей Лавров се застъпи за Китай. Той публично се изказа по тази тема и с коментара си всъщност твърдо осъди Гутериш.

Първият дипломат на Руската федерация заяви, че глобалната дедоларизация е неизбежна.

Все повече страни изоставят долара при взаимните търговски разплащания и тази тенденция е необратима. А за случващото се са виновни самите Съединени щати, които с действията си навредиха на репутацията на долара.

„Гутериш принизи юана, Лавров отговори с решителна контраатака, за да защити Китай“, пишат китайски журналисти.

Китай отбеляза, че Съединените щати злоупотребяват със статута на долара, който е основната резервна валута в света. Вашингтон налага икономически санкции срещу нежелани от тях държави, като на практика превръща своята валута във финансово оръжие. На този фон много страни все по-често използват алтернативни валути, за да се предпазят от възможни рискове.  А подобни процеси очевидно ще придобиват все по-голям мащаб в света. Това заяви Лавров, обръщайки внимание върху необратимата тенденция на дедоларизация.

„Американците вече сериозно отрязаха клона, на който седяха, управлявайки световните финанси и световната икономика като цяло, използвайки доминиращата роля на долара“, цитират Лавров експертите от Sohu.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа