Публиката е поканена да се закълне във вярност на коронацията

Публиката е поканена да се закълне във вярност на коронацията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2023
  • Share:

Членове на публиката, които гледат коронацията по телевизията, онлайн и в паркове и кръчми, ще бъдат поканени да се закълнат на глас във вярност към монарха в „хор от милиони гласове", който ще стане известен като Почитта на народа. Хората в Обединеното кралство и в чужбина ще бъдат поканени да кажат думите „Кълна се, че ще изразя истинска вярност на Ваше величество и на Вашите наследници и приемници според закона. Така че Бог да ми е на помощ".
В съботната служба за първи път ще участват активно и представители на религии, различни от християнството. Риши Сунак, хиндуист, ще чете Библията в качеството си на министър-председател, въпреки че законът на Църквата на Англия всъщност забранява на други религии да вземат активна роля в нейните служби. Други нови елементи включват кралят, да произнесе на глас специално написана молитва; химн, изпят на английски, уелски, шотландски келтски, и ирландски в знак на признание за богатото наследство на Обединеното кралство; и участието на жени англикански епископи.
Коронационната литургия, публикувана този уикенд, е изготвена от лондонското седалище на архиепископа на Кентърбъри, в тесни консултации с краля. „Новите й елементи отразяват многообразието на нашето съвременно общество. Молитвата ми е всички, които участват в тази служба, независимо дали вярват или не вярват, да намерят древна мъдрост и нова надежда, която носи вдъхновение и радост" каза архиепископ Джъстин Уелби.
Стана ясно също, че за репетициите за коронацията е изградена филмова декорация на Уестминстърското абатство в балната зала на Бъкингамския дворец. Инсталиран е умален модел на сцената на абатството, за да се гарантира, че всеки, който има роля – включително кралят – има достатъчно шанс да репетира, преди да започнат репетициите в абатството тази седмица.
Греъм Смит от групата за натиск Republic каза, че коронацията вече струва £100 милиона. „Този вид глупости предполагат, че цената може да е много по-висока Наистина ли е извън ума на тези хора да правят репетиции, без да реконструират Уестминстърското абатство?"
Службата ще започне с шествие на религиозни представители на еврейските, сунитските и шиитските мюсюлмани, сикхите, будистите, индуистите, джайнистките, бахайските и зороастрийските общности. Връстници от различни вероизповедания ще участват във връчването на регалии, а в края на службата новокоронованият крал ще получи приветствие, произнесено в унисон от представители на еврейската, индуската, сикхската, мюсюлманската и будистката общност. Това няма да бъде излъчено поради забраната за използване на електричество по време на еврейския шабат.
Уелби ще даде началото на коронационната клетва, като заяви, че установената църква, която кралят се кълне да поддържа, „ще се стреми да насърчава среда, в която хора от всички религии могат да живеят свободно".
През 1994 г. Чарлз предизвика полемика, като намекна, че би предпочел да бъде смятан за защитник на всички вероизповедания, вместо да бъде защитник на протестантската вяра.
Помазването на краля - "най-свещеният момент" в службата, ще се проведе зад параван. Чарлз ще свали държавните си одежди и ще получи осветено масло върху ръцете, гърдите и главата си, облечен в проста ленена туника. След това той ще бъде облечен със супертуника.

Станете почитател на Класа