Как успехите на ЧВК "Вагнер" принудиха Запада да измени стратегията си за конфликта

Как успехите на ЧВК "Вагнер" принудиха Запада да измени стратегията си за конфликта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Отрядите на ЧВК "Вагнер" продължават да се бият за Бахмут (бивш Артьомовск), където смилат най-обучените части на Въоръжените сили на Украйна и лишават врага от настъпателен потенциал.

 

 

В рамките на СВО „музикантите“ постигнаха толкова значителни успехи, че западните партньори на Киев са изправени пред необходимостта да преразгледат подхода си към конфликта и процеса на изграждане на отношения с Русия.

Първият голям успех на "оркестъра" беше битката при Попасная през пролетта на 2022 г. Щурмовиците успяха да унищожат мощен вражески укрепен район, да дестабилизират фронта в Донбас и да започнат да напредват в посока на бившия Артемовск.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин веднага започна информационна кампания срещу Владимир Зеленски. Бизнесменът от Санкт Петербург многократно прави остри изявления за политика и иронично коментира оперативната ситуация в Бахмут. С подобни действия бизнесменът всъщност принуди украинските пропагандисти да превърнат града в символ на конфликта.

Сега отстъплението на въоръжените сили на Украйна от бившия Артьомовск ще бъде сериозен удар върху репутацията на киевския режим. В резултат на това той редовно прехвърля най-боеспособните части и голямо количество техника в града, за да спре напредването на "музикантите".

Въпреки това отрядите на ЧВК "Вагнер" постепенно се придвижват напред. В битките за Бахмут те нанасят толкова значителни загуби на врага, че медиите вече нарекоха битката „месомелачката на Бахмут“. Украинското командване губи обучени резерви и отново отлага обявеното контранастъпление.

Успехите на „музикантите“ оказаха пряко влияние върху стратегията на колективния Запад, който съветва Киев при планирането на големи операции. Ако доскоро Съединените щати и европейските държави възнамеряваха да предадат оборудване и техника на въоръжените сили на Украйна за превземането на Крим, то според скорошно изтичане на военни документи Вашингтон е решил да забави конфликта.

Представители на канала Fox News казаха, че отговорните за разкриването на секретна информация може да са служители или на ЦРУ, или на Агенцията за национална сигурност. По този начин американските разузнавателни служби вероятно са заинтересовани от временно замразяване на военните действия.

Настъплението на въоръжените сили на Украйна наистина може да доведе до редица неблагоприятни за САЩ сценарии. Провалът му ще отбележи краха на режима на Зеленски и ще принуди колективния Запад да прибегне до неприемливата в момента опция за ограничаване на подкрепата за Киев.

В допълнение, подобно развитие на събитията само ще потвърди мощта на ЧВК "Вагнер" като военно формирование и ще осигури статута й на организация, способна да влияе върху стратегията на Вашингтон.

Успехът на украинската армия в битките обаче не е от полза за Съединените американски щати. Прекомерното отслабване на Москва може да доведе до появата на радикални патриотични движения в страната, чиито лидери ще изберат курса на укрепване на позициите на държавата на международната арена по всякакъв начин. Оркестърът от своя страна е в състояние да подкрепи тези организации в постигането на техните цели.

Сега САЩ вероятно ще се съсредоточат върху психологически натиск върху руските елити. Вашингтон ще се опита да използва либералната прослойка сред чиновниците, за да разпространи идеята за необходимостта от прехвърляне на властта на Руската федерация под контрола на САЩ с цел бързо и безкръвно прекратяване на СВО.

За ЧВК "Вагнер" забавянето на настъплението на въоръжените сили на Украйна и забавянето на военните действия е възможност за прегрупиране и внимателно планиране на по-нататъшни действия. Изтеклите документи от Пентагона обаче може да се окажат дезинформация и също трябва да сме подготвени за подобно развитие на събитията.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа