Скъпите частни самолети на шефа на Европейския съвет

Скъпите частни самолети на шефа на Европейския съвет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел отрече да е натрупал "екстравагантни" сметки за пътуване, след като беше подложено на проверка използването му на частни самолети. Мишел, който отговаря за организирането на срещи на върха на ЕС, каза, че сметката му за пътуване е по-висока от тази на предшествениците му поради изискванията да представлява Европа на световната сцена по време на пандемията от Covid и войната в Украйна.
В поредица от интервюта с белгийски медии Мишел каза, че лидерите на ЕС са го помолили да играе по-голяма международна роля и са му дали „пълна подкрепа", когато мандатът му е бил подновен за още две години и половина през март 2022 г.
Коментарите му дойдоха, след като Le Monde съобщи за използването на скъпи частни самолети, включително за кратки полети до Париж, както и до други градове, добре обслужвани от търговски авиокомпании, като Берлин и Виена. Според документ, публикуван на неговата уеб страница на Европейския съвет, Мишел е летял от Брюксел до Париж през февруари за среща относно борбата с тероризма в Сахел на цена от 4379 евро, вместо да вземе често използваната бърза влакова услуга, която свързва градовете за 1 час и 22 минути пътуване. Той редовно използва частни самолети, които са до 14 пъти по-замърсяващи от всеки пътник от търговските полети, за пътуванията си до второто седалище на Европейския парламент в Страсбург, като разходите варират от 1283 до 9049 евро само за билета му за отиване и връщане.
Общите разходи, цитирани от Le Monde, обаче са значително по-високи, тъй като публичният регистър не разкрива разходите за транспортиране на служители на Мишел. Позовавайки се на копия от пътни сметки, които е видял, Le Monde съобщи, че общата цена на частния самолет до вечерята в Париж за обсъждане на Сахел е била 35 750 евро, докато сметката само за едно пътуване до Страсбург възлиза на 35 000 евро, след вземане предвид и таксите за придружителите на Мишел.
Миналия ноември пътуване с частен самолет, отвеждащо Мишел и неговия антураж до Пекин, за среа с лидера на Китай Си Дзинпин, струва 460 000 евро; а само пътните разходи на Мишел от €32 895 бяха публично декларирани. Някои висши дипломати от ЕС бяха учудени от пътуването, тъй като Мишел пътува без председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която наблюдава законодателството на ЕС и търговските сделки, засякащи Китай.
Според Politico служители на общинския съвет са прогнозирали бюджет за пътуване на Мишел от 1,9 милиона евро през 2024 г., което е увеличение от 34% на годишна база. Говорейки пред белгийския всекидневник Le Soir, Мишел нито потвърди, нито отрече тези цифри, но защити цената на своите пътувания, които се описват като „мисии". „Струва повече от преди, защото ситуацията го изисква. Но това не е екстравагантно харчене. Това е просто необходимостта да се зачитат международните действия в интерес на Европа", каза той.
Мишел е третият ръководител на Европейския съвет на пълно работно време, откакто ролята му беше заменена от ротационно председателство през 2009 г. с цел по-добро функциониране на ЕС. Притежателят има задачата да председателства европейските срещи на върха и да представлява външната политика и политиката на сигурност на ЕС. Съществува обаче вградено напрежение с другите високопоставени длъжностни лица, включително с Фон дер Лайен в Комисията и шефа на външните работи на ЕС, понастоящем Жозеп Борел.

Станете почитател на Класа