Висши консерватори възразиха срещу „расистката реторика“ на Суела Брейвърман

Висши консерватори възразиха срещу  „расистката реторика“ на Суела Брейвърман
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Висши консерватори се нахвърлиха срещу „расистката реторика" на Суела Брейвърман, обвинявайки я, че подкопава партията в името на собствените си лидерски амбиции. Тори депутати и активисти обвиниха Брейвърман в разпалване на расово напрежение в няколко случая през последните няколко месеца, като казаха, че се притесняват, че сега тя е рискува да отблъсне видовете променящи се избиратели, които партията отчаяно иска да задържи. Увеличи се натискът върху Риши Сунак да се намеси, за да защити репутацията на партията.
Критиката отразява широко разпространения гняв, изпитван от много депутати от торите и връстници от честата употреба на расистки език от Брейвърман. По-рано този месец министърът на вътрешните работи каза, че „бандите за женитба са почти изцяло съставени от мъже британски пакистанци, които се придържат към културни нагласи, напълно несъвместими с британските ценности". Имаше недоволство и миналия ноември, след като тя каза, че „малките лодки, пресичащи Ламанша, представляват нашествие на мигранти".
Някои депутати смятат, че намесите на Брейвърман са умишлен опит да се харесат на членовете на консервативната партия, в случай че торите загубят следващите избори и проведат ново състезание за лидерство. „Коментарите на Суела угаждат на неприятния долнопробен инстинкт на малка част от британското население. Тя не е глупава, тя вярва, че има разрешение да говори тези неща, защото не е бяла. Но всичко, което прави езикът й, е да изостря омразата", каза бивш министър.
Консерваторът Сайеда Уорси осъди коментарите на Брейвърман, като написа в Guardian: „Дали тази последователна употреба на расистка реторика е стратегия или некомпетентност, обаче, няма значение. И двете показват, че тя не е годна да заема висок пост. Мисля, че министър-председателят трябва да получи наистина силно послание, че този вид реторика, независимо дали става въпрос за малки лодки, или за нещата, които тя каза през уикенда, които не се основават на доказателства, без нюанси, без обяснения, трябва да спре".
Брейвърман първоначално се кандидатира за наследник на Борис Джонсън в първото от миналогодишното състезание за лидерство на торите, но беше елиминиран във втория кръг на гласуването. След като Лиз Тръс подаде оставка като наследник на Джонсън, Брейвърман сложи подкрепата си зад Сунак – което се смяташе за ключово за неговия успех.

Станете почитател на Класа