Изстреляната Севернокорейска ракета е нов вид МКБР

Изстреляната Севернокорейска ракета е нов вид МКБР
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Северна Корея заяви, че е изпитала успешно междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво (МКБР) за първи път – пробив, който лидерът на страната Ким Чен-ун предупреди, че ще накара враговете й да „страдат в безкраен страх".
Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелването в четвъртък сутринта на една балистична ракета със „среден или по-дълъг обсег" по издигната траектория от близо до севернокорейската столица Пхенян.
Съветът за национална сигурност на САЩ го описа като ракета с голям обсег, докато правителството на Япония каза, че вероятно има междуконтинентален обсег.
Ракетата излетя нагоре под стръмен ъгъл – очевидно, за да намали риска случайно да удари съседни държави – и се смята, че е изминала разстояние от 1000 км, въпреки че експертите казват, че летейки по правилна траектория, тя може да покрива много по-големи разстояния.
Севернокорейските държавни медии съобщиха, че режимът е тествал "нов тип междуконтинентална балистична ракета", наречена Hwasung-18. Нейният предшественик с течно гориво Hwasung-17, който режимът тества през март, има оперативен обхват от 15 000 км – достатъчно далеч, за да достигне континенталната част на САЩ.
„Тестът доказа военната ефективност на новата междуконтинентална балистична ракета като способност за стратегическа атака", каза официалната новинарска агенция на Севера KCNA.
Ким обяви, „Новото оръжие ще реорганизира значително нашето стратегическо възпиране и ще засили ефективността на нашата ядрена контраатака. Ние ще ударим със смъртоносна сила и ще отговорим агресивно, докато врагът се откаже от бездейната си стратегия и глупаво поведение и така ще страда в безкраен страх", според KCNA.
KCNA пусна снимки на Ким, който наблюдава изстрелването, придружен от жена си, сестра си и дъщеря си, както и на ракетата, покрита с камуфлажни мрежи на мобилна платформа.
Ким отдавна настоява за разработването на междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво, които могат да бъдат изстрелвани от сушата или от подводници. Ракетите, които използват течни горива, трябва да бъдат заредени с гориво точно преди изстрелването, но тези, които използват твърдо гориво, се зареждат с гориво, когато са произведени, което ги прави по-лесни за транспортиране и намалява времето, необходимо за подготовката им за изстрелване. Тези способности ги правят по-трудни за откриване и унищожаване при превантивен удар.

Станете почитател на Класа