Hill: Напрежението между САЩ и Европа расте

Hill: Напрежението между САЩ и Европа расте
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2023
  • Share:

Неотдавнашните срещи между Макрон и Си, както и между председателя на Камарата на представителите на САЩ и президента на Тайван, демонстрираха нарастващото напрежение между Америка и Европа, пише The Hill. Тези конкуриращи се дипломатически срещи на върха подчертаха разрива между Вашингтон и европейските страни относно това как да водят делата с Китай.

 

 

Hill: Напрежението между САЩ и Европа расте

 

 

Срещите на високо ниво, проведени на противоположните страни на света, подчертават нарастващото напрежение между САЩ и Европа заради ангажимента с Китай, пише The Hill.

Френският президент Еманюел Макрон, по време на тридневното си посещение в Китай, позиционира разговора си с китайския президент Си Дзинпин като опит да убеди последния да изиграе важна роля в установяването на мир между Украйна и Русия и в „обуздаването на руския президент Владимир Путин.»

Срещата на върха дойде, след като китайски официални лица предупредиха за последиците и възмездие в отговор на срещата тази седмица между председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и президента на Тайван Цай Инвен.

След срещата Маккарти заяви, че се надява Макрон да поиска от Си да не „финансира конфликта на Русия в Украйна“. В същото време той повтори, че «демокрацията прави света по-безопасен и по-силен».

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа