Вашингтон и Лондон се развеждат. Байдън отива в Ирландия, за да унижи британците

Вашингтон и Лондон се развеждат. Байдън отива в Ирландия, за да унижи британците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2023
  • Share:

"Най-ирландският президент на САЩ" Джо Байдън се запъти към историческата родина на своите предци - в Ирландия. Посещението ще започне във вторник, но високопоставеният гост вече отмъсти на потисниците на своите пра-пра-дядовци - Великобритания.

 

 

В Лондон са онемели от отказа на Байдън да присъства на планираната за 6 май коронация на новия монарх. Там вече го нарекоха "изключителна обида за Великобританияи "нож в гърба на Великобритания и специални отношения между двете страни".

Британците са особено шокирани от обяснението за отказа, идващо от Белия дом. Те дадоха да се разбере, че Байдън е "твърде стар" за подобни пътувания през Атлантическия океан.

Това е още по-забавно да се чуе, като се има предвид, че напредналата възраст няма да попречи на американския президент да посети и двете части на Ирландия, където възнамерява да прекара добре през по-голямата част от тази седмица.

В Лондон сега бързат да припомнят как Байдън от самото начало на президентството си показа негативно отношение към британците. Веднага след избирането му Би-Би-Си показа на обществеността момента, в който негов журналист се опита да го пресрещне в някакъв коридор, на което той отговори с лукава усмивка: "Би-Би Си? Аз съм ирландец", след което продължи по пътя си. И първото нещо, което направи Байдън, заемайки стол в Овалния кабинет, беше да махне оттам бюста на Уинстън Чърчил, което британските медии отново възприеха като обида.

Британците видяха "антианглийски нотки" в графика на посещението на Байдън в Ирландия. „Телеграф“ специално отбеляза, че "антибританският президент" по време на пътуването си ще разгледа Северна Ирландия само за един ден и ще обиколи главно историческите родни места на своите предци. Вестникът смята, че омразата на Байдън към Англия е била предадена на Байдън от майка му, която веднъж дори предпочела да спи на пода на хотел, когато разбрала, че английската кралица някога е спала на леглото. "

Освен това Байдън, за изненада на британците, отказа предложение да говори пред регионалния парламент на Северна Ирландия, където щеше да присъства само на едно събитие - откриването на ново крило на университета в Белфаст.

Но в Дъблин той възнамерява да говори пред парламента, а програмата на посещението му в независима Ирландия изглежда обширна и напрегната - това не е коронацията на британския монарх, тук възрастта няма значение.

Изглежда студен душ чака и британският премиер Риши Сунак, който отива в Белфаст с надеждата лично да получи търговски преференции от американския президент, за каквито Лондон отчаяно моли от Вашингтон след Брекзит. Представителите на Байдън се правят, че изобщо не разбират важността на този документ и казват, че споразуменията за зоните за свободна търговия са „инструмент на ХХ век“, тоест антики.

Формално посещението на Байдън и Сунак в Белфаст ще бъде насрочено да съвпадне с 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, което сложи край на много години въоръжен конфликт в Северна Ирландия. Когато този документ беше подписан през 1998 г., Ълстър беше регион с явно предимство на протестантите, които са склонни да останат част от Великобритания.

И тогава беше просто невъзможно да си представим победата на привържениците на обединението с Ирландия там. Миналата година обаче за първи път беше регистрирано, че католиците в Северна Ирландия вече са мнозинство, а резултатът беше успехът на партията „Шин Фейн“, която отново за първи път в историята зае първо място на изборите в регионът.

На този фон терористичната дейност се възобнови. В края на февруари маскирани мъже раниха тежко началника на местното следствие Джон Колдуел, който стана най-високопоставеният полицай от Ълстър, убит през последния четвърт век. Отговорността се приписва на "Новата ирландска републиканска армия". В резултат на това полицията в Белфаст предупреждава за заплахата от нови терористични атаки в навечерието и по време на посещението на Байдън.

Очевидно посещението на Байдън определено няма да добави мир и спокойствие в историческата му родина. По-скоро обратното.

 

 

 

Владимир Корнилов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа