Унгария засили контрола на транзита на зърно, иска да възстанови митата

Унгария засили контрола на транзита на зърно, иска да възстанови митата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.04.2023
  • Share:

Унгария реши да засили контрола върху транзита на украинско зърно през нейна територия, за да гарантира, че доставките стигат до страните на местоназначение, без да остават на централноевропейските пазари, каза унгарският министър на земеделието Ищван Наги.
Наги, който направи също предложение за възстановяване на митата и квотите за украинското зърно, каза, че мерките са необходими, за да се защитят интересите на европейските фермери, които търпят загуби на фона на доставката на украински храни на пазарите на ЕС на дъмпингови цени.
„Европейската комисия каза „не" на общото възстановяване на митата върху украинските селскостопански продукти, така че Унгария поема инициативата да въведе отново мита и количествени ограничения върху група продукти, поне временно върху вноса на украинско зърно и маслодайни семена ", каза той.
„Освен това Унгария ще продължи да засилва инспекцията на вноса, като обръща специално внимание на транзитните пратки, за да гарантира, че пратките, предназначени за транзит, действително напускат страната", каза Наги в писмено изявление, разпространено от неговото министерство.

Станете почитател на Класа